"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 6., péntek

~ MAROKKÓI CSIRKE KUSZKUSSZAL ~














Szeretjük a nagyon fűszeres és csípős ételeket, főleg ha húsételről van szó. A marokkói konyha pedig kifejezetten ilyen. Bátran használják a chilit, a római köményt, a fahéjat és a gyömbért és még ki tudja milyen, számunkra ismeretlen ízesítőt, vagy legalábbis olyat, ami itthon sajnos nem kapható... Viszont ami ehhez a pikáns húshoz kell, no az fellelhető a sarki fűszeresnél is. Simán. Ez a vacsora, olyan hirtelen felindultságból született. Kinyitván a spájzomat, rápillantottam a kuszkuszra... Néztük egymást mereven, aztán jól meggondolva, leemeltem a polcról. A hűtőben volt csirkecomb, innen már egyenes út vezetett a marokkói csirke felé. Jó úton haladtam, mert remek lett. Fűszeres volt, jó csípős és ragadt rendesen, a rásült máztól. Szóval, megint finomat főztem... Ja, a kuszkusz.... majdnem kimaradt a szórásból: zöld fűszerrel, újhagymával és pirított hagymával készült, jó sok őrölt borssal, petrezselyemmel és egy csepp citrommal.


Hozzávalók: 12 db csirkecomb /dobverő /, 1 citrom leve. A fűszermasszához: 1 evőkanál őrölt chili, 2 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál chili pehely, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, római kömény, őrölt kömény,  fahéj, gyömbér, kurkuma, 5 gerezd reszelt fokhagyma, só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál paprikakrém, 4 evőkanál olaj. Kuszkuszhoz: 3 dl. kuszkusz, 3 dl. húsleves alaplé, 2 szál újhagyma, 3 evőkanál szárított, sült hagyma kocka, aprított petrezselyem, só, őrölt bors, 2 evőkanál oliva olaj. Tálaláshoz: salátaszív, citrom gerezd.


A csirkecombokat lebőrözzük, két helyen éles késsel bevágjuk, majd citromlével bedörzsöljük. A fűszermasszához a hozzávalókat tálba tesszük és alaposan kikeverjük.






A combokat bedörzsöljük a fűszermasszával, majd 1/2 órát állni hagyjuk.






Pihentetés után a combokat áttesszük egy sütőtálba, fóliával lefedjük és 200 °C-os sütőben, 45 perc alatt puhára, majd fólia nélkül kb. 15 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük. Míg sül a hús, addig elkészítjük a köretet is. A kuszkuszra ráöntjük a forró levest, majd letakarva 15-20 percet pihentetjük. Tálalás előtt belekeverjük a vékony karikára vágott újhagymát, a pirított hagymát, az olajat, a petrezselymet. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal. A combokat saláta levelekre tesszük és forrón tálaljuk a kuszkusszal.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése