"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 9., hétfő

~ BAILEYS KEHELY ~
















A hétvégénk úgy telt el, hogy egyáltalán nem ettünk édességet. Ez nálunk ritkaság számba megy, úgy hogy eléggé meg is viselt ez a dolog. Ha más nem is, de egy-egy csupor puding azért mindig akad a hétvége napjain. No hát most ez sem volt. Se süti, se csoki, se nyalánkság, se desszert... Nem akartam tovább kínozni a családot, meg persze magamat sem, kigondoltam mára egy ütős desszertet... Ezzel aztán behoztam a lemaradást. Egy szavuk sem lehet! Volt benne piskóta, csokoládé puding, sós-karamell szósz, kakaó és tejszínhab. Jézusom, de finom volt....!!! Ismétlés biztos lesz.


Hozzávalók 4 személyre: 3 tojásból sütött kakaós piskóta / 3 tojás, 3-3 kanál liszt és cukor, 1 mokkáskanál olaj /, a csokikrémhez: 1 zacskó étcsokoládés pudingpor, 4 dl tej, 3 kanál cukor, 2 kanál keserű kakaópor, a karamell szószhoz: 4 púpos kanál cukor, 2 dl tejszín, 1 kanál liszt, 1 csapott mokkáskanál só. Díszítéshez: 1 kávés csésze Baileys, tejszínhab, keserű kakaópor a szóráshoz.


Megsütjük a három tojásból a kakaós piskótát / a piskóta készítése ITT olvasható.../ majd kihűtjük és felkockázzuk. A pudingport megfőzzük a többi hozzávalóval együtt, majd néhányszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön meg, kihűtjük. A sós-karamell szószhoz a cukrot megpirítjuk, karamellizáljuk, hogy szép barna színe legyen, majd hozzáöntjük a liszttel elkevert tejszínt. Addig főzzük kevergetve lassú tűzön, amíg fel nem olvad az egész és jó krémes lesz az állaga. A végén sóval ízesítjük és teljesen kihűtjük. Nincs más hátra, mint összeállítani a kelyhet. A kehely aljára teszünk pár kocka piskótát, ezt meglocsoljuk a likőrrel, majd következik a csokoládékrém, ismét a likőrös piskóta, utána a sós-karamell szósz és a végén ismét a likőrrel meglocsolt piskóta. A tetejére tejszínhabot teszünk, melyet áthúzunk egy kevés karamellel, majd megszórjuk a kelyhet keserű kakaóporral. Tálalásig behűtjük, majd hűvösen tálaljuk.









3 megjegyzés: