"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 17., kedd

~ CITRUS-ZSELÉ TORTA ~

















Vannak különböző korszakaim az ízlelésben. Van, hogy élek-halok a kávés dolgokért, vagy éppen a sós pogácsákért, de van, hogy a krémes desszerteket helyezem előtérbe. Most viszont a citrus-félék kerítettek a hatalmukba. Nem tudom de lehet, hogy ez már a tavaszi vitamin éhségem tünete, hogy így ki vagyok éhezve rájuk. Ami szembe jön velem citrus gyümölcs, nos azt én azon melegében megeszem. Púpozva áll a konyha asztal közepén a nagy üvegtálam, a sok gyümölccsel... Narancsokkal, mandarinnal, grapefruitokkal vagy a nagy kedvenccel, a pomelóval... Ez torta is kész vitamin bomba. Nem tettem bele sok cukrot direkt, hogy inkább a savanykás íz, és a friss gyümölcs domináljon benne. Sikerült. A túró és a mascarpone lágy krémessége pont egálba került, a citrusok savasságával. Sütni sem kellett, úgy hogy bátran neki lehet állni, mert hamar elkészül, és nagyon finom.


Hozzávalók egy 20 cm-es kapcsos tortaformához: 10 db. babapiskóta, 1 dl tej, 25 dkg, mascarpone, 25 dkg friss túró, 125 gr. sűrű tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 2 dl. tejszín, 1 csomag hidegen elkeverhető zselatin. Citruszseléhez: 1 narancs leve, 4 nagyobb mandarin leve, 1 citrom leve, 2 csapott evőkanál zselatin, ízlés szerint cukor / 2 evőkanál /. 


A piskótákat megforgatjuk a tejben, majd szorosan lerakjuk a kapcsos tortaforma aljára. A zseléhez a citrusleveket átszűrjük, lábosba töltjük és hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Állandóan kevergetve felmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A keveréket langyosra kihűtjük. Míg hűl a zselé, addig elkészítjük a tölteléket. A mascarponét, a túrót, a tejfölt egy tálba tesszük és a cukorral habosra keverjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, lazán a túrós krémbe forgatjuk a hidegen keverhető zselatinnal együtt. A fele mennyiségű tölteléket a formában lévő piskótára kenjük, a tetejét simára eldolgozva. Ez után jöhet rá a fele mennyiségű zselatin. Ez után hideg helyre téve, megvárjuk míg megszilárdul a tortán. Nem kell sokat várni, kb. 5-8 percet vesz igénybe, hogy megkössön. Ha megkötött a zselatin, akkor jöhet rá a krém másik fele. Ezt is simára elkenjük, majd ráöntjük a maradék zselatint is. A tortát fóliával letakarjuk, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor, mandarin gerezdekkel feldíszítve adjuk asztalra. 









2 megjegyzés:

  1. Mamma mia.............ez valami pompázatos. És én is halok meg a citrusos tortáktól :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Hát itt van... :) Már vártam, amikor jelezted, hogy hamarosan mutatsz egy citrusos tortát. Csodás! A színek is. Tuti szeretném. :)

    VálaszTörlés