"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 14., szombat

~ GONG BAO CSIRKE KESUDIÓVAL ~















Ennek a receptnek magyarosan az lehetne a neve, hogy "Kínai kesudiós csirke... De nem az. És még hozzá nem is Kínai, hanem Szecsuani. A Kung Po vagy Gong Bao csirke, a szecsuani konyha egyik klasszikus fogása. A XIX. századi szecsuani kormányzóról, Ding Baozhenről, a Csing-dinasztia uralkodójáról nevezték el, aki Shandong tartomány, később Szecsuan kormányzója volt. Ez az étel rafinált, izgalmas és egyszerűen isteni! Keveredik benne a sós, az édes és a csípős íz. Kavalkád az egész. Érdemes hozzá minden képen beszerezni: rizsbort, és szecsuani borsot, ami párszáz forintért kapható az ázsiai élelmiszereket árusító boltokban. És az hagyján, hogy finom, de pillanatok alatt el is készül.



Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál dundi újhagyma, 2-3 kanál olaj, 1 kávéskanál szezám olaj. A páchoz: 2-2 evőkanál sötét illetve világos szójaszósz, 2 evőkanál édes chili mártás, 1 mokkáskanál szárított chili pehely, 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér, 1 kávéskanál barna cukor, 1 mokkáskanál só, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 kanál rizsbor, 1 mokkáskanál szecsuani bors. Továbbá: 1 csomag kesudió / Mogyi /, 1 bögre jázmin rizs.



A csirkemellet apróbb kockára felvágjuk, a mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat. A csirkekockákra ráöntjük a pácot, majd elkeverjük és állni hagyjuk addig, amíg a rizst feltesszük főni. / Én azt úgy készítem, hogy a megmosott és lecsepegtetett rizst kevés olajon csikorgósra megpirítom, majd felöntöm másfélszeres mennyiségű vízzel. Megsózom, felforralom, majd takarékon puhára párolom. / Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, hozzáadjuk a szezám olajat is és felforrósítjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát átnyomjuk, majd a forró zsiradékon 1-2 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a pácolt csirkemell kockákat és erős tűzön 5-10 perc alatt készre sütjük az ételt. A végén hozzáadjuk a kesudiót is és elkeverjük benne. A párolt rizsre rászedjük a csirkét, megszórjuk egy kevés zöldhagyma szárral és máris forrón tálaljuk.





 


1 megjegyzés:

  1. Rabul ejtő keleti tüzes ízvilág. Ez most nagyon kedvemre való lenne, olyan gusztán kínálja magát.

    VálaszTörlés