"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 27., péntek

~ TEJSZÍNES FONOTT KALÁCS ~














Muszáj voltam tesztelni egy kalács receptet, mielőtt Húsvétra megsütöm a családnak... Egy kedves idős nénitől kaptam, aki esküdött rá, hogy ha megkóstolom, csak ezt fogom majd mindig megsütni... Igaza volt, tényleg nagyon finom kalácska lett belőle. Puha és ízletes. Úgy gondolom tökéletes választás lesz a főtt sonka és a tojás mellé. Mivel nem tettem bele vaníliás cukrot és citrom héjat, így aki szereti, nyugodtan eheti majd a sonka mellé is. Természetesen aki a sonka mellé a friss kenyeret részesíti előnyben, úgy a kalács tea vajjal és lekvárral lesz a legfinomabb. Fonásra fel!


Hozzávalók: 30 dlg sima liszt, 25 dkg sütemény liszt, 2 dkg friss élesztő, 2,5 dl. 30 %-os tejszín, 2 tojás, 1 tojás fehérje, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál porcukor. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


Az élesztőt egy kevés langyos tejszínben elkeverjük és felfuttatjuk. A liszteket tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót is. Sima, rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta és elválik az edény oldalától, liszttel meghintjük a tetejét és meleg, párás helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elosztjuk pontosan 3 részre. 






Mindhárom tészta darabot egyenként kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd sima hármas fonással összefonjuk a tésztát.








 A fonott kalácsot letakarjuk egy konyharuhával és fél órát még kelesztjük. Mikor szépen megkelt a kalács, a megmaradt tojássárgájával lekenjük mindenhol és máris betesszük az előmelegített, 175 °C-o sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük. Rácsra téve hűtjük ki, majd langyosan tálaljuk.







2 megjegyzés:

  1. Én is sütök egyfajta tejszínnel, tojás- és zsíradék mentesen készült kalácsot, de karácsonyra. Nagyon szeretem az állagát és az ízét. Üde, tavaszias fotókat hoztál :)

    VálaszTörlés