"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. szeptember 18., csütörtök

~ AZ ELSŐ SZAPPANJAIM... ~












Már megint mire adtam a fejem... Aki ismer, tudja rólam, hogy nagy a kreativitás utáni vágyódásom. Mindent szeretek és szeretnék kipróbálni amit otthon csak ki lehet. Legyen az varrás, kötés, hímzés, decupage vagy mint most, a SZAPPAN KÉSZÍTÉS... Ez is egy mesevilág. Utazás az illatok, a formák és a különleges hozzávalók birodalmában. Mióta ezt megismertem, azóta úgy érzem magam, mintha ülnék egy hatalmas szappanbuborékon, ami szállingózik ide és oda a "drogéria" végtelen és illatozó mezején... Régóta foglalkoztatott a szappankészítés világa, de valahogy nem mertem belépni a kapuján. Minduntalan félelmeim támadtak, hiszen azért ez egy speciális mini vegyészet a konyhában... Minden apró nüansz nagyon fontos, nagy körültekintést igényel a munkafolyamat, hiszen egy apró baki és máris kész a baj vagy a baleset. Amúgy a neten található "szappan-kisokos" oldalak némelyike, elég bonyolultan adja át ezt az egész folyamatot. Talán ezért sem mertem egyedül belevágni. Ez úton is köszönöm Heni barátnőmnek, aki meginvitált magához egy kellemes kávé kíséretében, a közös szappanfőzős délutánunkra. Itt aztán szembesültem a vizuális élménnyel és magam is részese lehettem, a szappanok házi születésének. Sokkal, de sokkal egyszerűbb mint gondoltam volna. A lényeg, hogy betartsuk a fontos lépéseket és a pontosan kimért adagokat. Végül is ennyi a dolog titka.... A szappanok illatának, összetevőjének és formájának csak a képzeletünk szabhat határokat.


Amire szükségünk van: 


Digitális mérleg, gumikesztyű, védőszemüveg, kötény, műanyag kb. 2 db. tejfölös vödör, műanyag kanál, fakanál, műanyag végű botmixer, 2 l-es láboska, szappan öntőforma.


 A kép a netről...


Ha nincs öntőformánk, akkor tökéletes hozzá a szilikon muffin forma vagy egy kimosott, csavaros tetejű tejes papírdoboz, amit az egyik oldalán felvágunk, de úgy, hogy visszacsukható legyen...


A szappan hozzávalói egy kb. 750 gr.-os mennyiséghez: 


70 gr. Nátrium-hidroxid, 125 gr. pálmazsír, 125 gr. kókuszzsír, 125 gr. napraforgó olaj, 125 gr. oliva olaj, 180 gr. ioncserélt víz vagy teafőzet, 5 ml. illóolaj, 2-3 teáskanál színezék / kurkuma, kávé, kakaó, orvosi szén...stb. / Jelen esetben én a folyadékot Saga erdei gyümölcstea főzettel helyettesítettem és került még a szappanba rózsa illó olaj és 2 tasak Saga erdei gyümölcs teafű...


 Érdemes a receptekért felkeresni különböző szappanfőző oldalakat, hiszen ott biztos találunk magunknak megfelelő és illatú összetételeket... 


A készítés folyamata:

1. Öltözz be! Kötény, védőszemüveg, gumikesztyű...

2. A zsírokat és az olajakat mérd ki pontosan egy kisebb lábosba és tedd fel melegedni. Csak addig melegítsd, amíg el nem olvadnak a hozzávalók és ujjal bele tudsz nyúlni a keverékbe. Kb. 40 C-fok.

3. Engedj hideg vizet a mosogatóba kb. 1/4 részig.

4. Mérd ki pontosan a folyadékot / ioncserélt víz vagy lehűtött teafőzet / és öntsd bele a tejfölös vödörbe. 

5. Mérd ki pontosan a Nátrium-hidroxidot.

6. A kis vödröt, amiben a víz/tea van, állítsd bele a vízzel töltött mosogatóba és óvatosan öntsd hozzá a por alakú lúgot. Sosem fordítva!!! Mindig a vízbe keverjük a lúgot...!! Kevergesd lassan! Vigyázz, a kémiai reakció azonnal beindul és a lúgos folyadék el kezd felforrósodni! Maradj nyugodt, vigyázz a lassú mozdulatokra, hogy ne fröccsenjen ki a lúg! Kevergetve hűtsd ki langyosra, kb. 40 C-ra. Ha már nem forró, akkor hagyhatod a pulton is kihűlni...

7. A kéz-meleg olaj keveréket öntsd bele a másik vödörbe és lassan öntsd hozzá a langyos lúgkeveréket. Fakanállal keverd meg, majd botmixerrel óvatosan mixeld meg a keveréket. Pár perc múlva az elegy elkezd sűrűsödni, szappanosodni. Mikor már majdnem tejföl sűrűségű a keverékünk, akkor kell a szappant "szagosítani" a különböző illó olajokkal és az esetleges szárított virágokkal... Ezzel is el kell keverni, de már elég csak a fakanállal...

8. A kész szappan krémet adagold ki a formákba. Vagy ha nincs, akkor töltsd bele a folpakkal kibélelt tejes flakonba.

9. Takard le a formákat folpakkal és 48 óráig hagyd a szappant megszilárdulni. Két nap múlva, vedd ki a nyers szappanokat a formákból. Ha tömböt készítettél, akkor szeleteld fel a szappant ujjnyi vastag szeletekre. 

10. Tedd a kész szappanokat egy sütőpapírral bélelt tálcára és hűvös-szellős helyen pihentesd őket, 5-6 hétig. Ez idő alatt a szappan megérik és kellő képen kiszárad. Nincs más hátra, mint hogy elmerülj a házi szappan buborékjaiban...

 Pihentető fürdőzést!






14 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, de... :( "A pálma ültetvények létrehozásáért elképzelhetetlen mértékben teszik tönkre és írtják ki Indonézia korábban számtalan élőlénynek otthont adó trópusi erdeit. És erdő nélkül nincs orangután sem... és az orángután csak egy, az emiatt súlyos veszélyben lévő állatfajok közül! Felelős, tudatos fogyasztóként ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett összetevőket, és ne vegyünk pálmaolaj tartalmú készítményeket!" https://www.youtube.com/watch?v=G32YehcdUAw

    VálaszTörlés
  2. Ez pazar, elég macerás elkészíteni, én gyűjtögetem a szappanmaradékaimat és abból szeretnék majd egy-két szappant házilag, de az ennél jóval egyszerűbb. :)) Irigyellek, és nagyon szívesen kipróbálnám a szappanodat, mert én is csak azt használok. :)

    VálaszTörlés
  3. Uram Atyám, de szépségesek! Én sem vállalkoznék magamtól az elkészítésére, még az általad egyszerűen leírtak is bonyolultnak tűnnek. De nagyon szeretem megcsodálni a kézműves termékeket, vonz az egyediségük. Nagyon ügyes vagy, kár lett volna kihagyni a lehetőséget.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek ! Egyszer már én is ihletet kaptam az egyik blog hatására. Gondoltam hogy kipróbálom aztán megnéztem a folyamatát és rájöttem hogy ez nem is annyira egyszerű. Nagyon ügyes vagy hogy elsőre ilyen szépek lettek! Kellemes illatát használd egészséggel !

    VálaszTörlés
  5. Nahát Krisztina mire nem vagy képes, hogy te milyen ügyes vagy, csodásak a szappanjaid, biztos az illatuk is, kár, hogy nem érzem:-))))

    VálaszTörlés
  6. Le a "kalappal" Kriszti. Nagyon ügyes vagy, nem csak főzés és sütésben, na most meg szappan készitésben!
    Győnyőrü a formájuk, és nagyon szép ajándék lenne ezekből a szépségekből!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűségesek lettek, nagyon ügyes vagy. :) Azért nem is olyan egyszerű elkészíteni, tényleg odafigyelést és alaposságot igényel. :)

    VálaszTörlés
  8. Isten hozott a "fertőzöttek" között"! Nagyon szépek a szappanjaid!

    VálaszTörlés
  9. Csodásak, és szívből jövő köszönet a részletes, mégsem bonyolult leírásért! Tudnál esetleg abban segíteni,hogy a nátrium-hidroxidot hol szerzed be?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Lányok!

    Köszönöm a hozzászólásokat! Érdemes egyszer kipróbálni, nagyon izgalmas tevékenység!

    Lenedulalány!

    Én Nátrium-hidroxidot háztartási és vegyi árú boltban szoktam venni. 1 kg-os kiszerelésű kis vödör, 980,-Ft.-ba kerül. A többi hozzávaló kapható a szupermarketekben. Kakaóvaj, kókusz olaj pedig drogériákban.

    VálaszTörlés
  11. Kriszti! Megint jót főztél...! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  12. Kriszti ! Csodásak lettek !! :) Karácsonyi ajándékötlet kipipálva :)
    Azt megmondanád, hogy ebből a mennyiségből hány darab szappan lesz ezekben a formákban ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Drága!

      Lett négy szappanméretű darab és 5 db. kisebb szappan muffin méretben...

      Törlés