"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. május 11., vasárnap

TÖLTÖTT - RÁNTOTT GOMBAFEJEK
















Könnyű vasárnapi ebéd... Hús nélkül, vegetáriánus módra. Kimondottan jól esik néha hús nélkül maradni. Tudom, a gomba sem egy könnyen emészthető étel fajta, de még sem annyira kalóriadús és mégis laktató étek. Általában csiperkét szoktam vásárolni, hol fehéret, hol barnát, de nem vetem meg a laskát sem. Az erdei gombákhoz vajmi kevés közöm van, de nem azért mert nem szeretem, hanem azért, mert nemes egyszerűséggel nem jutok hozzá könnyedén. Habár, a Fény utcai piacon néha el lehet csípni egy két árust, remélhetőleg "gombaszakit", akik csodás erdei gombákat szoktak árusítani kis asztalkájukon. Ez a gomba most sima fehér csiperkéből készült.


Hozzávalók 4 személyre: 12 db. közepes méretű fehér csiperke gomba, 2 szál újhagyma, 1 nagyobb tojás, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 kanál tejföl, 4-5 kanál zsemlemorzsa, só, őrölt fekete bors. Panírozáshoz: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. A sütéshez kevés olaj.


A gombákat megmossuk, szárukat kitörjük. A gomba kalapokat papírtörölközőn leszárítjuk, a szárakat pedig apró kockára felvágjuk. Az újhagymákat felkarikázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Mikor a hagyma kissé megpirult, hozzáadjuk a vágott gombaszárakat és tovább pároljuk. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal. A végén hozzáadjuk az aprított petrezselymet is. Levesszük a tűzről és langyosra kihűtjük. Mikor lehűlt, hozzáütjük a töltelékhez a tojást, beleszórjuk a zsemlemorzsát és hozzá kanalazzuk a tejfölt is. Krémet keverünk belőle, majd ha kell, még utána ízesítjük a gombás tölteléket sóval és borssal. A megszáradt kalapokba betöltjük a gombás masszát. Szokásos módon bepanírozzuk a töltött gombafejeket, majd tálra tesszük őket szikkadni.








Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, rátesszük a gombákat és meglocsoljuk őket kevés olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, majd betesszük a gombákat sülni. Addig sütjük őket, míg szép aranybarna színt nem kapnak. Petrezselymes burgonyával és ecetes újhagymával tálaljuk.






6 megjegyzés:

  1. De jól hangzik, fincsi lehet! :) Engem sem zavarna, hogy nincs benne hús, így is nagyon finom a körettel és a salátával együtt! :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez így tökéletes ahogy van, hús nélkül, imádom a gombát:) Nálunk a juhtúróval vagy fetával töltött a legkelendőbb:)

    VálaszTörlés
  3. Az étel is nagyon jól néz ki, de ezek a képek.... gyönyörűek :)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, jó képek, és micsoda finomság!

    VálaszTörlés
  5. Sokszor készitek töltött husnélküli gombafejet, de még finomabb a tiéd még rántottva! Imádom!

    VálaszTörlés