Könnyű vasárnapi ebéd... Hús nélkül, vegetáriánus módra. Kimondottan jól esik néha hús nélkül maradni. Tudom, a gomba sem egy könnyen emészthető étel fajta, de még sem annyira kalóriadús és mégis laktató étek. Általában csiperkét szoktam vásárolni, hol fehéret, hol barnát, de nem vetem meg a laskát sem. Az erdei gombákhoz vajmi kevés közöm van, de nem azért mert nem szeretem, hanem azért, mert nemes egyszerűséggel nem jutok hozzá könnyedén. Habár, a Fény utcai piacon néha el lehet csípni egy két árust, remélhetőleg "gombaszakit", akik csodás erdei gombákat szoktak árusítani kis asztalkájukon. Ez a gomba most sima fehér csiperkéből készült.
Hozzávalók 4 személyre: 12 db. közepes méretű fehér csiperke gomba, 2 szál újhagyma, 1 nagyobb tojás, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 kanál tejföl, 4-5 kanál zsemlemorzsa, só, őrölt fekete bors. Panírozáshoz: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. A sütéshez kevés olaj.
A gombákat megmossuk, szárukat kitörjük. A gomba kalapokat papírtörölközőn leszárítjuk, a szárakat pedig apró kockára felvágjuk. Az újhagymákat felkarikázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Mikor a hagyma kissé megpirult, hozzáadjuk a vágott gombaszárakat és tovább pároljuk. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal. A végén hozzáadjuk az aprított petrezselymet is. Levesszük a tűzről és langyosra kihűtjük. Mikor lehűlt, hozzáütjük a töltelékhez a tojást, beleszórjuk a zsemlemorzsát és hozzá kanalazzuk a tejfölt is. Krémet keverünk belőle, majd ha kell, még utána ízesítjük a gombás tölteléket sóval és borssal. A megszáradt kalapokba betöltjük a gombás masszát. Szokásos módon bepanírozzuk a töltött gombafejeket, majd tálra tesszük őket szikkadni.
Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, rátesszük a gombákat és meglocsoljuk őket kevés olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, majd betesszük a gombákat sülni. Addig sütjük őket, míg szép aranybarna színt nem kapnak. Petrezselymes burgonyával és ecetes újhagymával tálaljuk.
De jól hangzik, fincsi lehet! :) Engem sem zavarna, hogy nincs benne hús, így is nagyon finom a körettel és a salátával együtt! :)
VálaszTörlésSzerintem ez így tökéletes ahogy van, hús nélkül, imádom a gombát:) Nálunk a juhtúróval vagy fetával töltött a legkelendőbb:)
VálaszTörlésAz étel is nagyon jól néz ki, de ezek a képek.... gyönyörűek :)
VálaszTörlésHmmm, jó képek, és micsoda finomság!
VálaszTörlésHú, ez de jó! :)
VálaszTörlésSokszor készitek töltött husnélküli gombafejet, de még finomabb a tiéd még rántottva! Imádom!
VálaszTörlés