"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. május 8., csütörtök

KÓKUSZTEJES HAL-LÉ SPÁRGÁVAL ÉS CHILIVEL












Halászlé, de nem magyarul... Thai jelleggel kókusszal és chilivel. Hogy ne legyen unalmas a jól megszokott "piros" halászlé, együnk néha másfélét is. Ez is tud pont olyan finom lenni, mint a hagyományos, sőt!... Egyszer régebben, egy kedves ismerősöm megvendégelt engem egy finom levessel. Nagyon ízletes volt, és első kóstolásra fel sem merült bennem, hogy ez hallal készült volna. Zamatos volt, savanykás és egy kissé csípős. Természetesen kifaggattam a séfet, ugyan árulja már el, hogyan kreálta ezt a finom nedűt. Megnyugtatott, hogy ennél egyszerűbb levest nem is lehetne kitalálni, hiszen tovább tart a zöldségek előkészítése, mint maga a leves megfőzése... Hittem neki. Igaza volt! Pikáns, selymes hal-lé, remek ízekkel...


Hozzávalók: 1/2 kg afrikai harcsafilé, 2 szál sárgarépa, 1 póréhagyma, kevés olaj, 1 csomag fehér spárga, 1 lime citrom leve, 1 chili paprika, só, őrölt fekete bors, körömnyi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál curry por, 1 doboz kókusztej, pár levél koriander zöld. 


A póréhagymát karikára, a sárgarépát pedig vékony csíkokra felvágjuk. A halat felkockázzuk és enyhén besózzuk. A spárgát meghámozzuk és csúcs véget levágjuk, félre tesszük. Kevés olajat forrósítunk és pirítani kezdjük benne a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a chilit, a reszelt gyömbért és a felaprított spárgát is. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a curryt is. Állandóan kevergetve kissé lesütjük az egészet, majd hozzáadjuk a felkockázott halhúst is. Felöntjük kb. 1 liter hús alaplével vagy vízzel és hozzáöntjük a kókusztejet is. Ha kell utána ízesítjük a levest, sóval és borssal. Lefedve, lassú tűzön megfőzzük. Mielőtt teljesen megfőne a levesünk, hozzáadjuk a spárgák csúcsait is. Mikor elkészült, belenyomjuk a citrom levét és koriander zölddel meghintve, forrón tálaljuk az ételt.







3 megjegyzés:

  1. Ettem már hasonlót és valóban nagyon finom volt. Most legalább már tudom, hogyan készül, nagyon csábító :)

    VálaszTörlés
  2. Nem kóstoltam még kókusztejet, az az egyetlen kérdőjel bennem. Nincs kókusz íze a levesnek tőle? Minden más hozzávalót el tudok képzelni. A tálalás megint magazinba illően gyönyörű!! :)

    VálaszTörlés
  3. Koszonom a receptet, nagyon finom, elkeszitettem, es imadtuk. Igaz mi nagyon szeretjuk a Thai csirkelevest is, aminek az elkeszitese hasonlo ehhez, csak termeszetesen csirkebol :)

    VálaszTörlés