"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. május 24., szombat

EPERHABOS SÜTEMÉNY













Végre tombol az eperszezon... Lehet szedni magunknak a földeken már elég sok helyen. Persze ez csak akkor jó, ha jó időben megyünk, és nem szedi le a jó nép fél éretten a gyümölcsöt... Azt még megértem, hogy ha már elmegy oda, akkor nem akar üres kosárral távozni, de azt végképp nem értem, hogy az éretlen "rózsaszín" eperrel mit kezd majd otthon... Én nagy eper-rajongó vagyok,képes vagyok csak úgy a'la nature bevágni egy egész tállal. Természetesen fékeztem magam, és készült belőle egy finom habos sütemény is. Kalória ide-vagy oda, egy kocka bőven belefért a napba.


Hozzávalók egy 20x30-as tepsihez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1/2 kg eper, 3 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zselatin, csipet só.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A sárgájához hozzáadunk 4 evőkanál vizet, a lisztet és a sütőport. Elkeverjük, majd a végén lazán belekeverjük a fehérje habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 C-on készre sütjük a piskótát. Mikor megsült, kiemeljük a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt és lapjában félbe vágjuk. Kihűtjük. Míg sül a a piskóta, addig elkészítjük a habos eperkrémet. A zselatint 2-3 evőkanál vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük. Forrnia nem szabad! Langyosra hűtjük. Az epret megmossuk, pár szemet félre teszünk a díszítéshez, majd ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral botmixerrel pürésítjük. A tejszínhabot kemény habbá felverjük az eperpürébe elkeverjük a zselatint. A habba lazán belekeverjük az eperpürét. Az egyik piskóta lapot a tepsibe visszatesszük, rákenjük a fele mennyiségű habot. Befedjük a másik piskóta lappal, kissé lenyomjuk, majd jöhet a hab másik fele. A sütemény tetejét szép simára elkenjük és a felkarikázott eper szeletekkel kirakjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor felkockázva adjuk asztalra.








3 megjegyzés:

  1. Nagggyon guszta, igazán könnyednek, finomnak tűnik! :)

    VálaszTörlés
  2. Eperálom :-) Nagyon guszta. Ügyes vagy :-)

    VálaszTörlés
  3. Ajjajjajj... Leeszem a képről! :D A földiepernél nincs is jobb gyümi számomra, pláne ilyen fincsi sütibe álmodva. :)

    VálaszTörlés