Uzsonna idő... A legjobb erre, egy frissen kisült csirkemájas pite. Egy pohár tejjel a legjobb falat. Nekem nagy kedvencem a csirkemáj, szinte minden formában szeretem. Levesbe galuskának, ropogósan a panír alatt, pástétomként kenyéren végezve, vagy éppen szalonnába tekerve a grill rácson... Szóval jöhet bármikor. Most vajas, pitetésztában végezte kakukkfűvel és újhagymával...
Hozzávalók 18-20 darab kisebb pitéhez: 1 1/2 csésze liszt, 12,5 dkg hideg vaj / nem margarin! /, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze jéghideg víz. Töltelék: 20 dkg friss csirkemáj, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tükörtojás, 1 szál dundi újhagyma, ízlés szerint, kakukkfű, mustár, só, őrölt fekete bors. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál szezámmag.
A lisztet és a hideg vajkockákat késes aprítóba tesszük és addig keverjük vele, míg "vizes homok" állagú nem lesz.
Utána hozzáadjuk a sót és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk tésztává.
Fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mire elkészítjük a tölteléket, a tészta is kellőképpen ki fagy majd.
A töltelékhez a szalonnát felkockázzuk a hagymát pedig szálasra megvágjuk. Egy serpenyőben összesütjük a szalonnát a hagymával, majd mikor már megpirult kissé, akkor hozzáadjuk a májat is. Fűszerezzük borssal és kakukkfűvel, majd tovább sütjük. Akkor sült meg a máj, ha a kést beleszúrva, már nem folyik ki belőle véres lé. Ha megsült a máj, akkor késes aprítóba tesszük a sült tojással és a megvágott újhagymával együtt és krémet keverünk belőle. A kész májpástétomot ízesítjük sóval, borssal és mustárral.
A lehűlt tésztát kivesszük a fagyasztóból és lisztezett lapon vékony lapot nyújtunk belőle. Pite szaggató formával kiszaggatjuk a köröket, majd a tészta korongokat megtöltjük a májas pástétommal.
A kész pitéket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, majd mindegyikre szórunk egy kevés szezámmagot. Előmelegített sütőben, 200 C-on pirosra, ropogósra sütjük a pitéket. Forrón tálaljuk.
Hűha, ez nekem is kedvencem lenne az biztos szeretem én is a májat! Nagyon guszta!
VálaszTörlésFinom bizony! Nagyon szeretem, és olyan guszták!
VálaszTörlésEzt a szépséges finomságot én is szívesen elmajszolnám :)
VálaszTörlésszia csésze mérete?
VálaszTörlésEj, de guszták :-) Nagyon szeretem a csirkemájat. hasonlót már én is készítettem, igaz virágos formában és kelt tésztából, majoránnával ízesítve. A Tiédet is szívesen elfogadnám :-D
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésNagyon egyszerű és finom, próbáld ki! Biztos befutó lesz nálad is... :o)
Gabriella!
Köszönöm! :o)
Janka!
Akkor fogj bele, csak ajánlani tudom! :o)
Róbert!
Egy csésze kb. 150 gr. :o)