"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. május 15., vasárnap

TENGERI CSILLAG
















Hozzávalók 4 csillaghoz:

45 dkg sima liszt, 6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/3 kocka friss élesztő, 1 dl tej, csipet cukor, 1 csapott kávéskanál só, 3 dl langyos víz.

Az élesztőt a langyos cukros tejben elkeverjük és felfuttatjuk. A felfutott élesztőt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és alaposan kidagasztjuk.  Meglisztezzük, letakarjuk és meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, 8 darabra vágjuk, gombócot sodrunk belőlük, majd 10 percig, ismét pihentetjük a tészta gombócokat.










Pihentetés után, mindegyik gombócból ovális hengert sodrunk, hosszában és keresztben is, a közepükbe fakanál nyelet nyomunk, hogy vágat keletkezzen.









Középen csavarunk egyet a tésztán és kettőt egymásra teszünk, hogy úgy nézzenek ki, mint egy szélforgó...










Sütőpapírral bélelt tepsiere rakosgatjuk a csillagokat, a csillagok csücskeit kissé meghajlítjuk, majd letakarva, ismét 15 percig pihentetjük a tésztát.






                     Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 35-40 perc alatt szép barnára sütjük a csillagokat.










                                   Frissen, ropogósan, tea vajjal és fekete kaviárral, mennyei reggeli...




15 megjegyzés:

  1. Szia!

    Olyan jó ötleteid vannak! Ráadásul tök egyszerű! Nagyon jópofa lett ;)

    (makka8)

    VálaszTörlés
  2. Na ezzel megelőztél! :) Már nálam is elkészültek, csak nem volt időm feltenni. Nálam szélforgó a nevük. :)

    VálaszTörlés
  3. Makka!

    Köszönöm, de tényleg pofon egyszerű! Hogy hogy "Gomba" lett a neved? Alig ismertelek így meg...

    Tücsök!

    Neked is hasonlóak lettek? Kíváncsian várom a képeket, biztos nagyon guszták! Kaviárral isteni volt...

    VálaszTörlés
  4. Eszméletlenül jók Kriszti!Gyönyörűek!Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Én kenyeret sütöttem és ilyen lett. De még egyszer nekifutok, mert középen szerintem jobban szét kellene nyílnia.
    Nagyon szép képeket készítettél.

    VálaszTörlés
  6. Csodásak a képeid !Az ízt meg nem vonom kétségbe.Magától beszél!

    VálaszTörlés
  7. Kriszti, ez csodaszép!!!!!!!!!! De ügyes vagy!!!:-)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!

    Köszönöm!

    Tücsök!

    Próbálkozom a fotózással, néha szépek, néha nem tetszenek...

    Aleda, Moha, Ottis!

    Köszönöm a hozzászólást!

    Latsia!

    Látod, Te a csodás tengerpartodon, szedegeted a kagylókat, én meg elképzelem őket, és megsütöm...összhangban vagyunk képzeletben...Nagyon cuki a lánykád! Mint mindíg, most is leírom, csodás helyen élsz!!!

    Citromhab!

    Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  9. Gombaként a blogomra írok. Amúgy a párom szokott így hívni. Időnként :)

    VálaszTörlés
  10. Húúú, nagyon klassz ötlet, szuper!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jópofa. Ma a zsemlék helyett tengeri csillagok lesznek.

    VálaszTörlés