"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. március 12., szombat

MÁKOS KIFLI




Reggel üresen tátongott a kenyeres fiókom, elfogyott belőle minden kenyér és zsemle....Boltba nem volt kedvem menni, a család meg felkelés után irtó éhes szokott  lenni. Mit volt mit tenni, sült egy pár Mákos kifli...Semmi furfang nincs a tésztájában, se sütőpor, se élesztő, se tojás. Mondtam, hogy pofon egyszerű!


A tésztához: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd 10-15 percet pihentetjük.




Két részre osztjuk a tésztát, egyenként, 2-3 mm vastagságút kőr alakra nyújtjuk ki. Kőrkéssel 8 szeletre vágjuk, majd elosztjuk rajta a mákos tölteléket. Töltelék: 20 dkg darált mák, 6 evőkanál forró tej, 1 vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3 evőkanál cukor, 1-1 csipet só és fahéj. A tölteléket alaposan kikeverjük.





A szélesebb résztől fogva felcsavarjuk a tésztát, kissé kifli alakúra hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a mákos sütiket.






Egy tojás sárgáját kikeverünk egy kávéskanál tejjel és egy csipet cukorral, majd ezzel kenjük le a kifliket. Előmelegített sütőben, 175 C-on, pirosra sütjük.






                                                          Porcukorral meghintve tálaljuk.









4 megjegyzés:

  1. Hát ez a kifli sem lehet rossz! :) Ezt is elmentem :) Köszi!! - Emőke

    VálaszTörlés
  2. Bőven van benne töltelék látom!:-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, nem fukarkodtam a mákkal...:o)))

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem, valami isteni lett! Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés