"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. március 22., kedd

NAPSUGÁR TORTA





Nagyon finom, könnyű, túró torta. A tésztája lehelet vékony, a tölteléke pedig enyhén citromos ízű. A torta díszítése egyszerű, éppen az évszaknak megfelelő is lehet, de egy sima vaníliás porcukor hintéstől is fenséges desszert lehet.

Hozzávalók a tésztához: 12.5 dkg puha vaj, 12.5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor--> Ezt robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára, habosra keverjük. Adunk hozzá egy csipet sót, és egyenként belekeverünk 2 tojást /mindegyiket kb. 1/2 percig keverjük/--> Ezután beleszitálunk 12.5 dkg finomlisztet, 1 csapott tk. sütőport. Egyenletes masszává keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 28 cm. átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. 175-200 C-on, 25-30 perc alatt világosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni, majd lapjában óvatosan félbevágjuk.

A krémhez: 2 kk. zselatint kevés langyos vízben megáztatjuk, felmelegítjük, hogy elolvadjon. 2 tojás sárgáját 1 nagy citrom kifacsart, átszűrt levével, 12 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, krémesre keverünk.---> Ehhez hozzákeverünk, 1/2 kg. tehéntúrót, a citrom reszelt héját, a felolvadt zselatint.--->2-3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A két megmaradt tojás fehérjét szintén kemény habbá verjük, és külön-külön a két habot óvatosan a túrós masszához hozzákeverjük úgy, hogy ne törjön össze.

A torta összeállítása: Az egyik tortalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, visszapattintjuk köré a karimát. Belesimítjuk a túrókrémet. A felső tortalapot 16 szeletre vágjuk, egyenként a túróra rakosgatjuk. Hűtőbe tesszük dermeszteni. 2-3 óra múlva a tortát porcukorral meghintjük, aszalt papajával, citrom gerezdekkel, vagy habrózsával díszítjük.




7 megjegyzés:

  1. Ez a torta a kedvencem volt a tortáid közül, de még nem sütöttem meg!:-)

    VálaszTörlés
  2. Milyen jól is esne belőle egy szeletke ebben a csodaszép napsütéses időben! Igazi tavaszhozó. :)

    VálaszTörlés
  3. Nelli!

    Akkor ne késlekedj! Nem fogod megbánni! :o)

    Tücsök!
    Köszönöm! Kezdem átrakosgatni a receptjeimet ide, a másikat már nem igazán szeretem csinálni...

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű és ennivaló! Megenném! Erre mást nem is tudok írni! Ja! A virágdísz is nagyon szép!

    VálaszTörlés
  5. Ó, hát ez valami gyönyörűséges !!!

    VálaszTörlés