Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3.5 dl langyos tej,
2.5 dkg friss élesztő,
2 evőkanál olaj,
3 csapott evőkanál cukor,
1 mokkáskanál só,
A tésztacsíkok lekenéséhez: 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
1 rúd csokis marcipán,
2-3 evőkanál csoki lencse,
1 tojás sárgája a lekenéshez.
Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. a maradék tejet meglangyosítjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tejet, a felfutott élesztőt, a cukrot, az olajat és a sót. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kétszeresére kelesztjük. Míg kel a tészta, addig a marcipánt vékony szeletekre vágjuk.
Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapon, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és hosszában 3 részre vágjuk. Mindegyik tészta közepére teszünk a marcipánból és a csoki lencséből.
A tészta csíkokat félbe hajtjuk, hogy a töltelék ne látszódjon.
Mikor mind a három tészta csíkot félbe hajtottuk, lekenjük őket az olvasztott vajjal. Az egyik csíkot egyszerűen feltekerjük, majd talpára állítjuk és a másik két csíkot pedig köré tekerjük. A kalács rózsát átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire és a tojás sárgájával lekenjük. Néhány szem csoki lencsével megszórjuk és kb. 15-20 percet kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 25-30 perc alatt pirosra sütjük a rózsát.
Kriszti!Ez annyira szép lett!
VálaszTörlésKedves Kriszti!
VálaszTörlésTeljesen véletlen bukkantam rá a blogodra, és nagyon megörültem neki, imádom a receptjeid! :)
Talán még emlékszel rám, annó az NLC-n Nikkancs néven futottam, ma sajnos már sokkal kevesebb időm van fórumozni.
Van új oldalam nekem is azóta, azt azért igyekszem rendben tartani :)
http://szakacskonyv.nipe.hu
Nagyon örülök, hogy megtaláltalak, és remélem sok újdonságot teszel még fel!
A kislányod pedig hatalmasat nőtt, és csudiszép! :)
Szép Napot! Niki
Ó, Niki, de jó hogy hallok felőled! Hiányzol ám a NLC-ról! A régi "öregek" közül már nem sokan vagyunk..:o( Meglátogattalak a blogodon, nagyon szuper, írtam is neked, és ide az oldalsávba is feltettelek!
VálaszTörlésPuszi,
Kriszti
Kedves Krisztina!
VálaszTörlésGratulálok a blogodhoz! Igényes és finom recepteket találtam nálad! A ferreros bon-bont mindenképpen ki fogom próbálni!
Köszi Barbette! Gyere sokszor, szívesen látlak itt!
VálaszTörlésKedves Kriszti!
VálaszTörlésEz annyira gyönyörű és ínycsiklandozó látvány, hogy el is mentem magamnak. Örülök, hogy idetévedtem, rajongok a marcipánért!
Köszi az ötletet!