"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. március 3., csütörtök

MARCIPÁNOS CSOKIS RÓZSA

Mennyei kalács, isteni töltelékkel..A marcipán és a csokoládé remek párost alkot, főleg ha egy puha foszlós kalácsban olvadhatnak össze.




Hozzávalók:  

50 dkg liszt, 
3.5 dl langyos tej, 
2.5 dkg friss élesztő, 
2 evőkanál olaj, 
3 csapott evőkanál cukor, 
1 mokkáskanál só,
A tésztacsíkok lekenéséhez: 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:
1 rúd csokis marcipán, 
2-3 evőkanál csoki lencse, 
1 tojás sárgája a lekenéshez.

Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. a maradék tejet meglangyosítjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tejet, a felfutott élesztőt, a cukrot, az olajat és a sót. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kétszeresére kelesztjük. Míg kel a tészta, addig a marcipánt vékony szeletekre vágjuk.



  Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapon, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és hosszában 3 részre vágjuk. Mindegyik tészta közepére teszünk a marcipánból és a csoki lencséből.





                                       A tészta csíkokat félbe hajtjuk, hogy a töltelék ne látszódjon.





Mikor mind a három tészta csíkot félbe hajtottuk, lekenjük őket az olvasztott vajjal. Az egyik csíkot egyszerűen feltekerjük, majd talpára állítjuk és a másik két csíkot pedig köré tekerjük. A kalács rózsát átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire és a tojás sárgájával lekenjük. Néhány szem csoki lencsével megszórjuk és kb. 15-20 percet kelni hagyjuk.



                      Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 25-30 perc alatt pirosra sütjük a rózsát.





6 megjegyzés:

  1. Kriszti!Ez annyira szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszti!

    Teljesen véletlen bukkantam rá a blogodra, és nagyon megörültem neki, imádom a receptjeid! :)
    Talán még emlékszel rám, annó az NLC-n Nikkancs néven futottam, ma sajnos már sokkal kevesebb időm van fórumozni.
    Van új oldalam nekem is azóta, azt azért igyekszem rendben tartani :)
    http://szakacskonyv.nipe.hu

    Nagyon örülök, hogy megtaláltalak, és remélem sok újdonságot teszel még fel!
    A kislányod pedig hatalmasat nőtt, és csudiszép! :)
    Szép Napot! Niki

    VálaszTörlés
  3. Ó, Niki, de jó hogy hallok felőled! Hiányzol ám a NLC-ról! A régi "öregek" közül már nem sokan vagyunk..:o( Meglátogattalak a blogodon, nagyon szuper, írtam is neked, és ide az oldalsávba is feltettelek!
    Puszi,
    Kriszti

    VálaszTörlés
  4. Kedves Krisztina!
    Gratulálok a blogodhoz! Igényes és finom recepteket találtam nálad! A ferreros bon-bont mindenképpen ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Barbette! Gyere sokszor, szívesen látlak itt!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Kriszti!
    Ez annyira gyönyörű és ínycsiklandozó látvány, hogy el is mentem magamnak. Örülök, hogy idetévedtem, rajongok a marcipánért!
    Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés