"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. január 21., csütörtök

~ SAJTOS MINI FÁNKOCSKÁK ~

 

 

 
 
 

 



Fánkszezon van..., csak szólok. Ilyenkor boldog-boldogtalan fánkot süt. Szalagosat, ropogósat, túrósat, lekvárosat, kakaósat..., kinek mi a kedvence. Viszont kevesen sütnek sósat. Én most azt hoztam. Jó sajtosat és krémeset. Picurka képviselőfánkok, tömény sajtos krémmel. Nagyon finom, igazi vendégváró falatok.


Hozzávalók: 125 ml. víz, 65 gr. zsiradék / vaj és zsír /, 75 gr. liszt, 1/2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 2 db. tojás.Töltelék: 50 gr. liszt, 50 gr. vaj, 5 dl. tej, 150 gr. Trappista sajt, 50 gr. Karaván sajt, 100 gr. vaj, só, szerecsendió. Díszítéshez: reszelt sajt. 

 


A tésztához a vizet egy kisebb láboskába töltjük, beletesszük a zsiradékot, a sót és a cukrot. Felfőzzük. Mikor forr, beleszórjuk a lisztet, és fakanállal gyorsan kevergetve megfőzzük a tészta alapot. Akkor van készen, ha zsíros fényű a massza és elválik a lábos falától. Félre húzzuk és langyosra hűtjük. Mikor már nem meleg, egyenként habosra keverjük benne a tojásokat. Ezt a műveletet érdemes elektromos habverővel készíteni, mert akkor lesz szép krémes és csomómentes a tésztánk. Az égetett tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire, kisebb diónyi adagokat nyomunk ki. Előmelegített, 175 °C-fokos sütőben sütjük ki a tésztakelyheket kb. 15 perc alatt. Sütés után teljesen kihűtjük. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a sajtos tölteléket.egy lábosba tesszük a vajat és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük a tejjel, majd habverővel állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Ízesítjük sóval és egy csipet szerecsendióval. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtokat, hogy elolvadjanak benne. Simára kikeverjük a sajtos krémet. Kihűtjük, majd a vajjal felhabosítjuk az egészet. A tésztapuffancsok tetejét levágjuk. A krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele az üreges fánkokat. Reszelt sajttal megszórjuk a krém tetejét, majd ráültetjük a levágott tészta kalapokat.  




2021. január 18., hétfő

~ SALISBURY STEAK GOMBÁVAL ~

 



 
 

 



Vasárnap mindig egy fokkal nemesebb étel kerül az asztalra, megkoronázva ezzel az elmúlt hetet. Legalábbis úgy szokott lenni, persze volt már kivétel, hogy tök lazát ettünk. Most viszont tényleg egy nagyon finom húsételt hoztam, igazi tömény és laktató főétel. Leves sem kell elé, max egy kis könnyed desszert. A kétféle darált hús adja meg az igazi ízét, de bátran próbálhatjuk akár háromfélével is. Itt most marha és sertés állt a rendelkezésre, de el tudom képzelni vad vagy birka hússal is. 


Hozzávalók 4-5 személyre: 500-500 gr. marha illetve sertés darált hús, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, 3-4 kanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, oregáno, 2-3 kanál vörös bor. Továbbá: 300 gr. barna csiperke gomba, 2 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 50 gr. vaj, 3-4 kanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 bögre húsleves, ízlés szerint só, bors, 1 kanál mustár, 1 kanál paradicsompüré. Tálaláshoz: 1 csokor petrezselyemzöld, főtt vajas, tört burgonya.


A darált húsokat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az aprított hagymákat, a tojást, a zsemlemorzsát, a bort és a fűszereket. Alaposan kidolgozzuk majd elosztjuk 8-10 részre. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük az olajat és vajat, majd felforrósítjuk és a húspogácsák mindkét oldalát pirosra megsütjük benne. Mikor szépen megpirultak a húsok, kivesszük őket egy tálra. A visszamaradt zsiradékba tesszük a szálasra megvágott hagymákat és addig sütjük őket amíg karamellizálódnak. Ez után hozzáadjuk a gombát és ezt is addig pároljuk, sütjük, amíg a leve el nem párolódik és a zsírjára nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, átpirítjuk, majd felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk az ízesítőket, sót, borsot. Felfőzzük majd ebbe a gombás szószba tesszük vissza az elősütött húspogácsákat. Lefedve kb. 35-40 perc alatt készre pároljuk az egészet. Tálaláskor meghintjük az ételt vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk a tört burgonyával.


 
 
 


2021. január 12., kedd

~ TÚRÓNUDLI ÉDES TEJFÖLKRÉMMEL ~

 

 
 

 

 
 
 

 
 
 


Mikor a Street Kitchen oldalon megláttam Zé desszertjét, azon melegében megkívántam. Van ez így... Szerencsére volt a hűtőben friss túró, úgy hogy semmi nem akadályozott meg abban, hogy reggel elkészítsem én is. Hasonló mint a túrógombóc receptem, csak ebben nem búzadara van, hanem liszt. És persze a forma is más, de ettől válik izgalmassá. Remek desszert egy tartalmas leves után, vagy csak úgy uzsonnára. Sok-sok édes tejfölkrémmel az igazi.

 

Hozzávalók négy személyre:  75 gr. puha vaj, 1 tojás, 250 gr. túró, 100 gr. liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja. Továbbá: 1 csésze zsemlemorzsa, 2 kanál olaj, 1 kanál cukor, 1 csipet fahéj. Tálaláshoz: cukrozott sűrű tejföl.

 

A vajat kissé megolvasztjuk langyosra, majd hozzáadjuk a tojást és elkeverjük. Beleszórjuk a túrót, a lisztet, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom reszelt héját. Villával összekeverjük. Fél órát pihentetjük a tésztát. Egy nagyobb lábosban sós vizet forralunk. Lisztezett lapra borítjuk a túrós masszát, majd ujjnyi vastag és hosszú nudlikat sodrunk belőle. A kész nudlikat a forró vízbe engedjük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére és egy kissé megduzzadnak. Kb. 3-4 perc. Míg fő a nudli, addig egy teflon serpenyőben az olajon lepirítjuk a morzsát szép arany barnára, a végén belekeverjük a cukrot és a fahéjat. A megfőtt nudlikat szűrőlapáttal egyenesen a morzsába szedjük, majd átforgatjuk benne és tálra rendezzük. Édes tejfölkrémmel forrón tálaljuk, kevés porcukorral megszórva. 

 


 

2021. január 10., vasárnap

~ HABOS CITROMTORTÁCSKA CITROMBAN ~

 


 
 

 

 
 

 
 

 
 
 
 


Megint egy citromos desszert, mert ez Meyer citrom egyszerűen nem hagy engem nyugodni. Arra inspirál állandóan, hogy amíg lehet kapni, addig alkossak vele. Nagyszerű gyümölcs és igazán kifizetődő, hiszen majdnem dupla annyi citromlét rejt, mint a hagyományos társai. Valamint az íze is különleges szerintem. Szuper krémek, habok, torták és desszertek készíthetőek vele. Sőt én ilyenkor veszek belőle több kilót és a levét kifacsarva, jégkocka tasakba töltöm és ha teát készítek, akkor csak egy fagyott citromkockát a bögrébe pattintok és máris van citromos teám. Na, szóval, most egy habos krémet kevertem belőle és nem tálkákba tettem, hanem, hogy felhasználjam az üres héjakat, abba tálaltam az apró citromtortácskákat. Azért írtam tortácskákat, mert a krémek alján apró piskóta gömböcskék is vannak. Szóval nagyon finomak lettek és egyben dekoratívak is. Szerintem próbájátok ki, fogják értékelni...


Hozávalók: 5 db Meyer citrom, 1 tojás, 3 csapott evőkanál étkezési keményíő, 5-6 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 1 csapott evőkanál zselatin, 1 csésze apró piskóta gömböcske, vagy 5-6 db. babapiskóta. 


Először a citromokat dolgozzuk fel. Alaposan megmossuk őket, majd szárazra töröljük. Egy éles késsel pont félbe vágjuk őket, majd citromfacsaróval kifacsarjuk belőlük a levet. Óvatosan tegyük ezt, hogy a héjak ne sérüljenek meg. Az üres héjakből kiszedjük a hártyákat, hogy csinos tálkákká váljanak.



A felfogott citromlevet egy lábosba töltjük, hozzá adjuk a tojás sárgáját, a cukrokat, az étkezési keményítőt és habverővel állandóan kevergetve felfőzzük és sűrű krémet főzünk belőle. A zelatint egy kevés vízben megáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd a forró krémbe keverjük. Kevergetve feloldjuk benne. A krémet teljesen kihűtjük.

 


Amíg hűl a krém, addig a citromkelyhek aljából levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy ne billegjenek, így majd szépen megállnak majd a tányéron. Mindegyik citromtálka aljába teszünk egy kevés piskóta gömböcskét, vagy darabolt babapiskótát.



A mascarponét tálba tesszük és egy kevés porcukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a citromkrémet. A tejszínhabot felverjük kemény habbá és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. A kész krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele a citromtátkákat. A tojásfehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá felverjük és díszítésként a krémek tetejére nyomunk belőle. Zsebsárkánnyal megégetjük a hab tetejét. Citromhéjjal megszórjuk a desszertet és tálalásig behűtjük.




2021. január 6., szerda

~CSIRKE SATAY CHILIS MOGYORÓ SZÓSSZAL~

 


 
 

 
 

 

 

 


Az elmúlt napokban az ünnepekre elég sok magyaros ételt készítettem, úgy hogy éppen itt volt az ideje valami más, valami igazán izgalmas íznek. Szeretem a Thai konyhát, így most innen választottam. A Pinterest tele van jobbnál - jobb receptekkel, szinte alig lehet választani a sokszínű felhozatalból. Most egy csirkés receptre esett a választásom, amit meg kellett, hogy kóstoljak. Nem is akármilyen szósz dukált mellé, mint mogyoró... Remek párosítás és nagyon finom!


Hozzávalók: 1,5 csirkemell filé, 1 csésze sűrű kókusztej / 1/2 konzerv /, 2 evőkanál sűrű szójaszósz, 3 gerezd áttört fokhagyma, 1-1 kávéskanál őrölt kömény, koriander, gyömbér, valamint ízlés szerint só. Mogyoró mártás: 1 csésze sűrű kókusztej, 1 kanál sűrű szójaszósz, 1 kiskanál halszósz, 1/2 csésze amerikai mogyoró krémesre zúzva, 1 lime leve, 1 kiskanál chili pehely, 1 kanál barna cukor, 1 kiskanál őrölt koriander. Tálaláshoz: jázmin rizs, vágott petrezselyem, magozott chili paprika, vágott mogyoró, lime.


Először a csirkemellet pácoljuk be. Kisebb kockákra felvágjuk a húst, majd ráöntjük a kókusztejet, a szójaszósz. Hozzáadjuk a fokhagymapépet és a fűszereket. Jól átforgatjuk és lefedve, egy órát marináljuk, hagyjuk, hogy az ízek átjárják a húskockákat. Közben a fapálcikákat vízbe áztatjuk, a rizst megfőzzük. A mogyorómártáshoz a kókusztejet lábosba tesszük, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Kevergetve forrásig melegítjük. Ha elkészült a sűrű mártásunk, tálkába öntjük és kihűtjük. A marinált húsokat felfűzzük a fapálcikákra és a felforrósított rostlapon, pirulásik körbe sütjük őket. Tálaláskor rátesszük a húsnyársakat a rizsre, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, a chili paprikával és a mogyorómártással forrón tálaljuk.


 


2021. január 3., vasárnap

~ MEYER CITROMOS PISKÓTA ROLÁD ~

 


 
 

 

 

 



A január és a február egy különleges citrusféle, a Meyer citrom szezonja. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon nagyon lédús gyümölcs. Itthon nem nagyon ismerik, sok zöldségesnél és hipermarketben egyszerűen a sima citromok közé keverve árulják, így nagyon kedvező áron juthatunk igazi különlegességhez, ha szemfülesek vagyunk. A citromoktól eltérő formája is elárulja a celebcitromot, mert sokkal gömbölyűbb, de ha óvatosan megtapintjuk, a puhább, vékonyabb héja is árulkodó. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk. Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb. A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Forrás: Dívány... És most jöjjön a recept, amit hidd el,nem fogsz sutba dobni.


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál kukorica keményítő, 3 kanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja. Hozzávalók a krémhez: 200 ml tejszín, 175 gr. mascarpone, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál porcukor. 


A piskótához a tojásokat a tálba ütjük, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot és nagyon habosra kikeverjük az egészet. Akkor jó, ha szinte kifehéredik a tojáshab. Ez után beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a keményítőt. Óvatosan, hogy a tojáshab ne törjön össze, lazán beleforgatjuk. A végén beleöntjük a citrom levét és a reszelt héját. Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt teszünk és piskótamasszát vékony rétegben belekenjük. 175 °C-fokon világosra kisütjük a tésztát. Mikor kisült, kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. A mascarpone sajtot a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és reszelt héját és krémesre kikeverjük az egészet. A tejszínhabot kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk a citromos krémbe. A kihűlt piskótáról lehúzzuk a papírt, majd a tepsibe porcukrot szórunk, erre fogjuk fektetni a piskótát. A piskótára kenjük a krémet, majd először hosszában félbe vágjuk a tésztát, utána pedig mindkét tésztacsíkot hat-hat részre vágjuk. Így fogunk kapni 12 db. habos piskóta lapocskát. Mind a 12 lapot óvatosan feltekerjük. A kész süteményeket tálra rendezzük és tálalásig behűtjük.