"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. szeptember 28., szerda

~ SPENÓTOS GOMBÓC SAJTMÁRTÁSBAN ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
A Pinteresten való böngészés arra a legjobb, hogy új ötleteket találunk a gyönyörű fotók és az ételreceptek között. Amúgy bármilyen témában keresgélünk, gyöngyszemekre lelhetünk. Legyen az kreatív ötletek, receptek vagy éppen divat... Ezt a spenótos finomságot is ott találtam. Kicsit a magam ínyére igazítottam, így lett tökéletes nekem. Ha kedveled ezt a haragos zöld leveleket, kóstold meg bátran ilyen formában is. 


Hozzávalók 4 személyre: 800 gr. burgonya, 1 tojás, 3 kanál búzadara, kb. 300 gr. liszt, 50 gr. puha vaj, 1/2 mokkáskanálnyi só.Töltelék: 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál olaj, 400 gr. friss spenót, 4 tükörtojás, só, bors. Sajtmártás: 4 kanál olaj, 4 púpos kanál liszt, 1/2 l tej, 100 gr. reszelt Trappista sajt, só, őrölt bors, szerecsendió. Tálaláshoz: reszelt sajt.


A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és langyosra hűtjük. Egy tálba tesszük a burgonyát, villával pépesre nyomjuk majd hozzáadjuk a tojást, a vajat, a búzadarát, a lisztet. Puha tésztát gyúrunk belőle lisztezett felületen. A töltelékhez a spenótot kevés olajon megdinszteljük a fokhagymával. Ízlés szerint fűszerezzük. Mikor összepárolódott, leszűrjük és késsel pépesre vágjuk. A tükörtojást késsel felaprítjuk és a spenóthoz adjuk. A tölteléket ha kell, még ízesítjük.
 
 
 

 

 
 
 
A burgonyás tésztából egy hengert készítünk és éles késsel felvágjuk 12 darabra. Minden darab tészta részt egy kis kőrré lapítunk és elosztjuk rajtuk a tölteléket.
 
 

 
 
 
Lisztezett kézzel szép gombócokat készítünk. Figyeljünk arra, hogy jól zárjuk be a tölteléket a tésztába, hogy főzés közben ne tudjon kinyílni.
 
 

 
 
 
 
 Egy nagyobb lábosba sós vizet forralunk és megfőzzük benne a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor még két percig főzzük őket, akkor lesznek tökéletesen átfőve. A megfőtt gombócokat egy tálba szedjük és vajjal meglocsoljuk. Tálalásig lefedjük. A sajtmártáshoz egy kisebb lábosba tesszük a zsiradékot, megpirítjuk rajta a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve hozzátöltjük a tejet. Tejszín sűrűségű mártást kell, hogy kapjunk. Fűszerezzük a mártást sóval, borssal, szerecsendióval, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Tálaláskor sajtmártást szedünk a tányérba, ráültetjük a gombócokat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal és borssal. Forrón tálaljuk.
 
 
 

 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése