"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. szeptember 22., csütörtök

~ ROPOGÓS MAGVAS KIFLI ~

 

















Berobbant az ősz, hirtelen hideggel. A nyárból szinte tél lett, átmenet nélkül. Bekapcsoltam a sütőt, jól esett a finom sült kifli illata és melege, amit adott. Tíz darab lett belőle, kettőt-kettőt mindjárt megettünk, a többit eltettük későbbre. A tetején megpirult magvak, adtak a kifliknek egy plusz ízt ami nagyon finom volt. Abszolút ropogós, reggeli finomság. 


Hozzávalók: 500 gr. átszitált finom liszt, 200 ml. tej, 100 ml. mentes víz, 20 gr. friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 10 gr. só, 1 kanál puha vaj, 1 csapott evőkanál tejpor. Szóráshoz: vegyes magkeverék / szotyi, chia, szezám, mák, lenmag /.


A lisztet tálba szitáljuk majd belekeverjük a sót, a tejport. A tejet egy tálkában meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és elkeverjük. Letakarjuk és megvárjuk amíg felfut. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, majd beletesszük a vajat, a vizet és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a tészta a kezünktől és a táltól is. Nyilván ha van robotgépünk, akkor könnyebb dolgunk van. A kész tésztát letakarjuk és egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, olajos felületen 10 darabra osztjuk a tésztát, majd háromszögre nyújtjuk őket és szorosan feltekerjük. A kész kifliket letakarjuk és fél óra alatt megint megkelesztjük. Mikor megkeltek, langyos víz alatt levizezzük őket és megforgatjuk a magkeverékben. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a kifliket és betesszük a hideg sütőbe. Rákapcsoljuk a hőt és 220 C°-fokon, pirosra megsütjük a kifliket. Frissen, forrón, ropogósan tálaljuk. Vajjal, mézzel, tejjel a legfinomabb.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése