"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. szeptember 5., hétfő

~ ROMANI PIRI ~

 















Néha a legegyszerűbb ételek a legjobbak. Köztudott, hogy a roma asszonyok igen jól tudnak főzni. Igaz nem kalóriaszegények a receptjeik, de érdemes őket megkóstolni. Abszolút magyaros ízek, jó sok fűszerpaprikával, húsokkal és köretekkel. Egyik kedvenc tv műsorom a Bódi Margó Ízvilága. A sógornőjével amit művelnek, hát az betyáros. Nos, ez az étel magyarra fordítva, sima lecsó, tésztával. Eddig ha lecsót főztem, a piros tv paprikát mindig kihagytam belőle. Kár volt... ad neki egy plusz ízt az édességével. Jó csípősen, házi gyúrt tésztával az igazi. A saját készítésű tészta kötelező hozzá! Egyszerű, de nagyszerű étek!
 
 
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg paprika / legyen benne piros is /, 1/2 kg paradicsom, 2 db. hegyes erős paprika, 2 fej vörös hagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, só, 2-3 kanál fűszerpaprika, 2 kanál zsír. Tésztához: 3 db. házi tojás, 300 gr. liszt, 1 csipet só, 1 kanál olaj. 


Először a tésztát készítjük el. Tálba szórjuk a lisztet, bele ütjük a tojásokat, sót, olajat és kézzel sima tésztát gyúrunk belőle. Lábossal letakarva 20 percet pihentetjük. Addig neki állunk a lecsónak is. A hagymát zsíron lepirítjuk, félre húzva megszórjuk a pirospaprikával, majd mehet bele az összevágott paprika és a paradicsom. Sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét majd fedő alatt, lassan megpároljuk. Vizet nem kell hozzá adni, a paprika és a paradicsom elég levet ereszt majd. A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrve a kész lecsóhoz keverjük óvatosan. Forrón tálaljuk.










1 megjegyzés:

  1. Fedő nélkül roppanósabb, mert inkább sül, mint fő. A pirospaprikát minden ételbe a vége felé szórom, hogy a vitamintartalmából maradjon valami.

    VálaszTörlés