"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. szeptember 15., csütörtök

~ HÚSGOLYÓ VINCELLÉR MÓDRA ~

 




















Beközöntött az ősz, sok helyen már megkezdődött a szőlő szüretelése. Én is kaptam egy nagy tál illatos szőlőt. A felét elszemezgettem, a másik feléből készítettem egy nagyon finom és különleges húsételt. Igazából egy pohár must is kellet volna, de ennek hijján csak fehér bor került bele. A végeredménybőlnem hiányzott, mert így is pokoli finom lett. Szóval, ha netán van két nagy fürt szőlőd és netán ha két fajta is ráadásul, akkor ezt a receptet ki kell próbálnod! Élvezd az ízeket...


Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg darált sertés hús, 50 gr. vaj, 3 kanál olaj, só, őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál grill fűszersó, 2 nagy fürt magnélküli szőlő / fehér és piros /, 1 pohár édes fehér bor, 1 pohár víz, 1 kávéskanál barnacukor, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő. Tálaláshoz: vajas tört burgonya, pár szőlőszem, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld. 


A darálthúst tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és egy kanál olajat. Kikeverjük, majd diónyi gombócokat készítünk belőle. Egy nagyobb teflon serpenyőbe tesszük a vajat, az olajat és felforrósítjuk. A húsgombócokat beletéve, körben megpirítjuk mindet. Mikor megpirultak a húsgolyók, aláöntjük a bort, a vizet, egy csipet sót és letakarva, mérsékelt tűzön, fél óra alatt megpároljuk a húst. Mikor megpuhult a hús, levesszük róla a fedőt, hozzádobunk még egy kanál vajat, a barna cukrot és a leszemezett szőlőt. Az étkezési keményítőt feloldjuk egy kevés boros vízben kb. 1/2 dl.-ben és a húsra öntjük. Besűrítjük vele. Egyet forralunk rajta és máris félre húzzuk, hogy a szőlő már ne főjjön tovább benne, maradjon ress. Tálaláskor petrezselyemmel, maradék szőlőszemekkel megszórjuk a ragut és a vajas, tört burgonyával forrón tálaljuk. Jó étvágyat!








1 megjegyzés: