"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. október 8., szombat

~ FEHÉRKENYÉR ESTI KOVÁSSZAL ~

 















Rá álltam a kenyérsütésre. Sőt, hogy tovább is merészkedjek, kovászt is etetek. Arról majd később referálok, mert még növekszik. Legalább 7 nap kell hozzá, hogy használható kovászunk szülessen. Most tartok a harmadik napnál, nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik él még és éhes is a kovászom. No, majd kiderül. De kanyarodjunk vissza a főszereplőhöz, az esti kovászos szépséghez. Ez a recept, amit most mindjárt megosztok veletek, szerintem ez egy kezdő kenyérsütő ebmernek a legtökéletesebb recept. Azt nem mondom, hogy nem lehet elrontani, de ha betartod a kötelező lépéseket, tuti , hogy ilyen szép, finom és ropogós kenyérkéd lesz belőle. Nos, írom is...


Hozzávalók kb. 780 gr-os kenyérhez: Esti kovász: 100 gr. sima liszt, 25 gr. rétes liszt, 10 gr. frissélesztő, 125 ml. langyos víz, 1 mk. cukor. Fő tészta: 350 gr. sima liszt, 10 gr. friss élesztő, 100 ml tej, 100 ml. víz, 1 csapott evőkanál só, 1 kk. zsír, 1 kk. burgonya pehely. Thazong pép: 15 gr. sima liszt, 75 ml. víz.


Előző este a kovász hozzávalóit egy tálba tesszük és simára kidolgozzuk. Nejlon szatyorba tesszük, a tetejét csúcsosan hagyjuk, hogy ne érjen bele a tésztába és egy egész éjjelre ott hagyjuk a konyha pulton. Másnapra megerjed, buborékos lesz. 
A kenyér tésztához tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejet, a vizet, az élesztőt, a zsírt, a burgonya pelyhet és az esti kovászt. A thazong péphez a lisztet leforrázzuk a vízzel, majd habverővel csomómentesre kikeverjük. Ezt is belekanalazzuk a hozzávalókhoz. Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és 40 percet kelesztjük meleg helyen. Mikor letelt a kelesztési idő, akkor átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és most 30 percet kelesztjük. Veszünk egy kisebb ovális vas tálat aminek teteje is van, vagy egy jénait. Meleg vízbe tesszük 10 percre, hogy a tál átmelegedjen. Mikor letelt az ismételt kelesztési idő, a kenyeret megformázzuk és a nedves, langyos, sütőpapírral bélelt sütőtálba tesszük. A kenyér tetejét bevágjuk, majd letakrjuk és 20 percet kelesztjük. Közben a sütőt bekapcsoljuk 230 C°-fokra. Mikor az utolsó kelesztési idő is letelik, a kenyeret és fedőt lepermetezzük vízzel és máris betoljuk a sütőbe sülni. 35 percig fedővel, utána kb. 25 percig, 220 C°-fokon, fedő nélkül sütjük tovább. Mikor szép piros már a színe, akkor biztos megsült a kenyerünk. Kivesszük a sütőből, egyből lepermetezzük vízzel, ettől lesz cserepes a héja, majd teljesen kihűtjük. Frissen, ropogósan egyszerűen mennyei!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése