"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. október 12., szerda

~ MÉZES MUSTÁROS GOMBARAGU ZÖLDBORSÓVAL ~

 

















Vannak olyan hetek, amikor hús egyáltalán nem kerül az asztalra. Valahogy jobban esnek a zöldséges ételek. Személy szerint nem vagyok nagy hús fogyasztó, így sok zöldséges ételt fogyasztok. Bármelyik jöhet, bármilyen formában. Talán a kelbimbóval vagyok lazább kapcsolatban, azt ritkán veszek, nekem túl karakteres az íze. Viszont a gomba az egyik kedvencem. Ezért is hoztam egy nagyon egyszerű, de annál finomabb fogást vele. Az étel rafinériája a fűszerezésében rejlik, hiszen kapott bele bőséggel ízesítő anyagokat. Bor, méz, fokhagyma, őrölt bors, kakukkfű, mustár.... Ugye mennyi?!


Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál zsír, 1 paradicsom, 500 gr. csiperke gomba, 1 bögre zöldborsó, 100 ml száraz fehér bor, 50 ml víz vagy alaplé, ízlés szerint só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 2 csapott evőkanál liszt, 250 ml. főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem. Tálaláshoz: párolt rizs, vágott petrezselyemzöld.


A gombát megmossuk folyóvíz alatt és felszeletejük. Egy nagyobb serpenyőben a felforrósított zsiradékon üvegesre sütjük a felaprított kétféle hagymát és a felkockázott paradicsomot. Mikor kissé összesültek, beletesszük a gombát, a zöldborsót és aláöntjük a bort, az alaplevet vagy vizet. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és hozzákeverjük még a mézet, a mustárt és a vágott petrezselymet is. Lefedjük és lassú tűzön készre pároljuk a ragut. A főzőtejszínben ekeverjük csomómentesre a lisztet, majd amikor a ragu készre párolódott, behabarjuk vele. Egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön a szaftja. Tálaláskor megszórjuk még egy kis vágott petrezselyemmel a ragut és forrón tálaljuk a párolt rizsel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése