"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. október 15., szombat

~ MÁKOS LINZER CSIGA ~

 



 












Olyan régen ettem mákos süteményt, úgy hogy gyorsan sütöttem két kis rúddal. Az eredeti recept dupla adagra szól, de nem akartam sokat sütni, mert akkor többet eszem belőle, így maradt a felezés. Szuper omlós sima linzer tészta, tojás nélkül vajjal és zsírral. A mákos töltelék, pedig szilvalekváros. Igazán finom délutáni sütemény az ebéd és a vacsora között. Egy pohár tejjel a legfinomabb.


Hozzávalók 2 rúdhoz: 250 gr. liszt, 100 gr. tea vaj, 25 gr zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 csipet só, 85 gr. tejföl. Töltelék: 125 gr. mák, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál szilva lekvár, 2 kanál tej. Tálaláshoz: porcukor.


A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd gyyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Folpakba csomagoljuk és amíg a tölteléket megcsináljuk, addig bedobjuk a mélyhűtőbe dermedni. A mákot ledaráljuk, maj egy tálba szórjuk és hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tejet és a lekvárt. Kikeverjük. A lehűlt tésztát kétfelé vesszük és egyenként kinyújtjuk vékony, kb. 25x35 cm-es lapokká. Elfelezzük a tölteléket, majd mindkét lapot megkenjük vele.





Szorosan feltekerjük, mint ahogy a bejglit szokás.




 A kész tekercseket áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 C°-fokon, 25 perc alatt világosra kisütjük a süteményt. Meg fog repedni, de ez normális, attól még ugyan olyan finom lesz. Sütés után kihűtjük, majd hidegen, ferdén felszeleteljük. Tálaláskor porcukorral meghintjük a tekercsek tetejét.




1 megjegyzés:

  1. Kedves Illéskrisz! Nagyon tetszenek a receptjeid, ezért lájkoltam a FB oldalad, annak reményében, hogy értesülök, ha újat publikálsz. Sajnos most vettem észre, hogy nem igazán frissül az az oldalad :( Van valami módja, hogy értesüljek az új receptekről? Móni

    VálaszTörlés