"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. október 31., hétfő

~ RÁKÓCZI TÚRÓS POHÁR DESSZERT ~

 















Egy klasszikus magyar süteményt tettem most desszertes poharakba. Tökéletesen hozza az eredeti ízeket, tényleg mintha a kocka süteményt majszolnánk. Szinte ugyan annyi idő elkészíteni, mint a tepsiben sült párját. Szerintem kicsit ünnepélyesebb ilyen formában, ezért tökéletes desszert lehet például, egy Karácsonyi menü levezetéseként.


Hozzávalók 6 személyre: 2 tojásból sütött piskóta lap, 250 gr. túró, 250 gr. mascarpone, 200 ml. habtejszín, 1 citrom reszelt héja és a felének a leve, 1 kávéskanál vanília esszencia, 6 evőkanál porcukor, 1 cs. habfix, 1/2 mokkáskanál citromsav / opcionális /, 3 evőkanál arany mazsola, 6 kávéskanál sűrű sárgabaracklekvár, citromfű levélke.


Veszünk hat kisebb desszertes poharat és a piskótát elosztva, belecsipkedjük az aljába. Ez után elkészítjük a túrós habot. Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét és habverővel krémesre, csomómentesre kikeverjük. Ízesítjük a krémet a porcukorral, a citromlével, a reszelt héjával, a vaníliával és a citromsavval. Kikeverjük és megkóstoljuk elég édes e. Ha kell, ízlésünknek megfelelően tovább ízesítjük. A tejszínt kemény habbá felverjük, a mazsolát 15-20 percre forró vízbe áztatjuk. A felvert tejszínt óvatosan, lazán, hogy ne törjük meg, a krémbe keverjük. A mazsolát leszűrjük és megszárítjuk. A túrós krémet nyomózsákba töltjük és egy réteget nyomunk a piskótakockák tetejére. Megszórjuk a krémet a megduzzadt mazsolával, majd jöhet a a maradék krém. Mindegyik desszert tetejére teszünk egy kiskanál sárgabarack lekvárt, egy kis gerezd citromot és citromfűlevélkét. Tálalásig hűtőbe tesszük a desszertet.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése