"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. november 3., csütörtök

~ KONYAKOS PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ KARAMELIZÁLT HAGYMÁVAL ~





 
 
 

 

 

 
 
 
 
Jöjjön egy kis csirkemáj recept. Rég ettem csirkemájat, így időszerű volt már újra megkóstolni. Leginkább rántva szeretem, de az egy konyhai kihívás nekem, mert ugyanis sütés közben, hiába figyelek rá, köpköd rendesen, és tiszta olaj lesz minden tőle. Viszont olvastam, hogy ha egy éles késsel megszurkáljuk a májat panírozás előtt, akkor nem fog. Most ugyan nem paníroztam, de itt is kipróbáltam eme praktikát, és láss csodát, nem úszott minden a zsírban. Javaslom megjegyezni. A mai étel egy sült máj, konyakkal és rengeteg pirult hagymával. Rendkívül laktató, és nagyon finom főétel. 
 
 
 Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. friss csirkemáj, 5 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál vaj, 1 kupica konyak, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál szárított zsálya, ízlés szerint só és őrölt fekete bors. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, sült burgonya, vágott petrezselyemzöld. 
 
 
 
 A májat szitában leöblítjük, majd papírtörölközőn szárazra leitatjuk. Levágjuk róla a hártya, in darabkákat, felezzük őket és késsel megszurkáljuk pár helyen, hogy ne durrogjon majd. A hagymákat megpucoljuk, felezzük és vékony szeletekre felvágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk a zsírt, majd a hagymát állandóan kevergetve, pirosra megsütjük benne. Ez után a hagymát kivesszük a serpenyőből, át tesszük egy tálba és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékba dobjuk a vajat, rátesszük a májat, az áttört fokhagymát, a konyakot, a zsályát és erős tűzön, 5-5 perc alatt mindkét oldalát a májnak lesütjük. A végén sózzuk és borsozzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Tálaláskor veszünk egy nagy ovális tálat, rápakoljuk a sült burgonyát, a párolt rizst, majd jöhet rá a máj, a tetejére pedig a sült hagyma. Megszórjuk a tetejét a vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk az ételt.
 
 
 
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése