"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. november 30., szerda

~ KARÁCSONYI MASNI KALÁCS ~

 

















Megint eltelt egy év... Itt az Adventi időszak, és elkezdődnek az Ünnepekre való felkészülések. Sokaknál ez tiszta tébolyt jelent, én viszont nagyon szeretem. Minden év más. Minden évben másnak örülünk, máshogy tervezünk, de a lényeg nem változik. Finom és élvezetes ízeket varázsolunk az ünnepi asztalunkra. Ez idén sem lesz máshogy. Szeretem jó előre megtervezni mit és hogy szeretnék főzni, sütni. Amíg az ember tervez és szervez, jól bekuckózva egy puha takaró alatt, egy bögre forrókakaóval a kezünkben, nem árt mellé majszolnunk ilyen puha, apró masnis kalácskákat... Amilyen cuki, olyan finom is.


Hozzávalók 12 db. masnihoz: 350 gr. liszt, 1/2 mokkskanál só, 40 gr. cukor, 1 tojás, 60 ml langyos víz, 100 ml. langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 55 gr. vaj. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. A langyos tejben az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük még a tojást, a cukrot és a lanygyos vizet. Ragacsos tésztát keverünk belőle, majd mehet bele a végén a puha vaj is. Nagyon sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha elválik a tészta a táltól is és a kezünktől is. Mikor ezzel megvagyunk, egy konyharuhával letakarjuk a tsztát és a duplájára megkelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 12 darabra. Minden darabot pici gombóccá pödrünk. Letakarjuk őket, majd fél óra pihentetés következik.






Mikor letelt az idő, egyenként 10 -12cm-es körré sodorjuk a gombócokat és bevágjuk a tésztát hét helyen, úgy ahogy fotón látható.






Kialakítjuk belőle a masnit, majd a vékony középső részt pedig alá hajtjuk a tésztának.








A kész masnikat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, ismét letakarjuk őket és hagyjuk, hogy dundira megkeljenek.






Mikor ismét megkelt a tészta, gyengén megszórjuk őket egy leheletnyi liszttel és mehetnek az előmelegített, 175 C°- fokos sütőbe kb. 15 percre sülni. Szép világosra sütjük meg őket. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a masnikat és forró csokoládéitallal kínáljuk. Mennyei páros!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése