"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. december 7., szerda

~ SZEGEDI HALTEPERTŐ ~

 

















Próbálom lassan körvonalazni, hogy milyen ünnepi menüsor lesz Karácsonykor az asztalon. Lehet, hogy lesz leves is, de ez a finom és ropogós haltepertő biztosan ott lesz, mint starter. Nemrégiben voltam egy kockás terítős csárdában, ahol volt alkalmam megkóstolni ezt a fantasztikus előételt. Nem is értem, hogy miért nem csináltam én ezt eddig?! Annyira különleges és finom azzal a sok friss és roppanós zöldséggel, valamint a majonézes mártással... Megér egy misét... Friss kenyérrel, lila hagymával. Te jó ég, igazi ízözön!


Hozzávalók 4 személyre: 1 egész ponty filé kb. 600 gr., 1 evőkanál só, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors. Olaj a sütéshez. Továbbá: majonéz, jégsaláta, paradicsom, paprika, lila hagyma, citrom. 


A halhúst megmossuk, szárazra töröljük és egy éles késsel vékonyan felcsíkozzuk. Ha túl hosszúak lennének a csíkok, akkor felezzük őket. Besózzuk, majd 15 percet állni hagyjuk.



Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, a zsemlemorzsát majd hozzáadjuk a fűszereket és elkeverjük. Három adagban, hogy ne tapadjanak össze a halcsíkok, megforgatjuk őket a lisztes keverékben.



 

Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk és három adagban, pirosra, ropogósra kisütjük benne a halcsíkokat. 



Sütés után konyhai papírtörlőre kiszedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk. Frissen tálaljuk a kenyérrel, zöldségekkel, majonézzel és citrom szeletekkel.






2 megjegyzés:

  1. Kedves Illés Krisz! A halhúsról le kell szedni a hal bőrét? Üdv. Éva

    VálaszTörlés