"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. december 29., csütörtök

~ AZ ÉN TÖKÉLETES ZSERBÓM... ~

 
















Ha Karácsony, akkor Zserbó... Egész évben nem sütök, csak ebben az időszakban, Karácsonykor. Miért is? Fogalmam sincs. Valahogy ez így alakult. Kislányként nem szerettem a diós süteményeket, ezt sem. Anyu is mindig ezt sütötte, de sosem kedveltem akkor. Most meg az egyik kedvencem lett. Ahogy öregszik az ember, vágyik vissza a múltba, a gyerekkor csodáira. Az ízek révén ha cseppenként is, de előjönnek az ízemlékek, a pillanatok és jó bennük újra elmerülni egy egy gondolat erejéig. Azt hiszem mindenkinek van saját, jól bevált, mamától örökölt receptje, nekem ez... Anyukámtól.


Hozzávalók egy kb. 32 x 22 cm-es tepsihez: 500 gr. liszt, 125 gr. vaj, 3 kanál zsír, 1 tojás sárgája, 80 gr. cukor, 4 kanál tejföl, 15 gr. friss élesztő, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só. Töltelék: 300 gr. darált dió, 140 gr. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 üveg házi sárgabaracklekvár. Máz: 5 kanál keserű kakaópor, 5 kanál porcukor, 1 kávéskanál olaj, 5 kanál forró víz.


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd minden hozzávalót hozzáadunk. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Elosztjuk a tésztát 4 egyenlő részre. A tepsit kizsírozzuk, liszttel meghintjük és az egyik lapot méretre nyújtva beletesszük a tepsibe. A sárgabaracklekvár 1/3 részét a tésztára kenjük. A darált diót összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és az 1/3-át rászórjuk, elsimítjük a lekváros tésztára. Ezt kétszer megismételjük, majd a negyedik lappal lezárjuk a süteményt. Kissé tenyérrel lenyomkodjuk. Letakarjuk és egy órát szobahőmérsékleten pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra, egy hűstűvel megszúrkáljuk a süteményt, majd betesszük sülni. Kb. 40-45 perc alatt, készre sütjük. Sütés után teljesen kihűtjük. A mázhoz kikeverjük a hozzávalókat, majd egyenletesen bevonjuk vele a hideg sütemény tetejét. Kockára felvágva tálaljuk. 








1 megjegyzés: