"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. október 28., péntek

~ MELENGETŐ GOMBAKRÉMLEVES ~

 

















       Őszi, borongós idő lett, bár hideg annyira nincs, de mégis jól esik egy egy forró tea, vagy egy finom krémleves. Vettem egy doboz barna csiperke gombát, és volt még itthon egy kevés szárított vargányám is. Főztem belőle egy finom krémlevest. Került bele fokhagyma, fehérbor és jó sok friss petrezselyemzöld. Forrón tálaltam, ropogós pirított kenyérkockákkal. Egyszerűen életre keltem tőle... Mennyei!


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. barna csiperke gomba, 2 evőkanál szárított vargánya gomba / opcionális /, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 kanál olaj, 50 gr. tea vaj, 3 csapott kanál liszt, 1/2 pohárka fehérbor, 1 liter zöldség alaplé, 1 csokor petrezselyemzöld, 100 ml. főzőtejszín, 1 kávéskanál kukorica keményítő, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: vajon pirított zsemlekocka, petrezselyemzöld.


A gombát folyóvíz alatt megmossuk, felszeleteljük, a vargányagombát pedig vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon. A hagymákat felkockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. Egy lábosban felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd a hagymákat üvegesre pirítjuk rajta. Mikor lepirultak kissé, hozzáadjuk a gombát és takarékon néha megkevergetve kiss lepároljuk az egészet. Mikor levet eresztett egy kicsit, fűszerezzük sóval és borssal. Megszórjuk a liszttel és tovább pirítjuk. Ez után hozzáöntjük a zöldség alaplevet, a bort, beleszórjuk a petrezselyem 3/4 részét és fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük a gombát. Mikor megfőtt, botmixerrel kissé krémesre zúzzuk, de teljesen, maradjanak benne azért kevés gombadarabkák is. A tejszínbe belekeverjük a keményítőt és levest besűrítjük vele. Ha kell, még utána ízesítjük ízlésünk szerint sóval és borssal. Tálaláskor megszórjuk a leves tetejét a maradék petrezselyemmel és forrón tálaljuk a pirított zsemlekockákkal. Isteni finom!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése