Nem véletlenül gyapjú kalács ennek a kelttésztának a neve, mert tényleg úgy néz ki, mint egy nagy gyapjú motring. Nagyon jó volt a tésztával dolgozni, kellően rugalmas és nem tapad. A eredeti recept szerint aszalt áfonyával kellene megtölteni, de én most nem vacakoltam vele. Simán, puhán, édesen készült. Egyszerűen mennyei sütemény. Azt hiszem, sűrűn fog készülni nálunk.
Hozzávalók: 300 gr. átszitált finom liszt, 80 gr. tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 mokkáskanál só, 50 gr. cukor, 100 ml. tejszín, 1 tojás. Továbbá: 50 gr. tea vaj, porcukor.
A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt egy csipet cukorral. Elkeverjük, letakarjuk és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Míg az élesztő dolgozik, addig egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot és szárazon elkeverjük. Ez után hozzáadjuk a tojás, a tejszínt és a felfutott élesztőt. Sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától és a kezünktől is. Mikor ezzel megvagyunk, letakarjuk a tésztát és meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, öt egyenlő részre elosztjuk és mindegyikből kis gombócokat pödrünk. Enyhén lisztezett lapon, egyenként oválisra nyújtjuk ki őket, majd a tészta felső részét egy éles késsel beírdaljuk.
A vajat megolvasztjuk és lekenjük az egészet. A sima oldalnál kezdve, feltekerjük a tésztát és egy 20 x 7 cm-es kapcsos, vajazott tortaformába tesszük. Így teszünk a másik négy tésztadarabbal is.
Mikor készen vagyunk vele, letakarjuk és egy órát, jó a duplájára kelesztjük. Kelesztés után, a maradék olvasztott vajjal lekenjük a kalácsot és mehet az előmelegített, 170 C°-fokos sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük. Sütés után rácsra tesszük, és langyosra kihűtjk. Tálaláskor porcukrot hintünk rá. Vajjal, lekvárral vagy mézzel fogyasztjuk. Bevallom, én simán egy pohár tejjel szeretem a legjobban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése