"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. január 20., csütörtök

~ TÚRÓS-GRÍZES PALACSINTA RÓZSA ~

 



















Ahogy jöttem hazafelé, rám tört az az érzés, hogy túrós palacsintát kell ennem. Ritkán fordul elő, hogy ennyire rákattanok valamire. Most így jártam... Mint egy rendes háztartásnál, volt is minden hozzávaló... Ledobtam a kabátomat, kezet mostam és máris neki álltam. Szakítva a hagyományokkal, új a töltelék és új a formavilág is. Néha túl gondolom az unalmas tálalást. Csak simán feltekerni? Most nem... Nos, ilyen lett. Amúgy is jön a tavasz, miért is ne boruljunk virágba.


Hozzávalók 4 személyre: 300 ml tej, 200 ml. szódavíz, 2 tojás, 3 kanál olaj, 1 csipet só, 1 kanál cukor, kb. 300 gr. liszt. Töltelék: 250 gr. friss túró, 1 csésze hideg, sűrű tejbegríz, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor. Tálaláshoz: porcukor, friss áfonya.


A palacsinta tészta hozzávalóit tálba tesszük és habverővel csomómentesre kikeverjük. Egy negyed órát pihentetjük a keveréket. Míg pihen a tészta, addig kikeverjük a tölteléknek valót is. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a sűrű tejbegrízt, a vaníliás cukrot, a porcukrot. Villával kikeverjük. A palacsintákat olajozott, forró serpenyőben egyenként kisütjük és kihűtjük. Mikor kihűltek a a palacsinták, akkor egy éles késsel először félbe, majd a feleket is félbe vágjuk, így kapunk négy csík palacsintát. Az összes többit is így vágjuk majd fel. A csíkokat megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük őket úgy, hogy kb. egy palacsinta rózsához hat csíkot használunk fel. A palacsinta végei fedjék egymást a tekerésnél. Kb. akkorák legyenek, mint egy fánk. Porcukorral meghintve, áfonyával tálaljuk. Egy személynek, 2-3 rózsa bőven elég. 






1 megjegyzés: