"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. január 14., péntek

~ TÁPIÓKA CITRUSKRÉMMEL ~




















Apró, pici fehér gyöngyök, óriási energiával. A tápióka vasban, kalciumban, valamint káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag, gluténmentes alapanyag, a belőle készült liszt sűrítésre is tökéletesen alkalmas. Nem véletlenül laktat és lát el rengeteg energiával ez az étel: a zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, egy fél csésze bőven fedezi a napi szükséglete. Javarészt én inkább desszerthez, pudinghoz használom, bejött nagyon. Ha növényi tejjel készül, főzés során kocsonyás lesz az állaga és nagyon jól funkciónál bármilyen gyümölccsel vagy krémmel. Most egy citrus krémmel rétegeztem le és szó szerint addig ettük, míg el nem fogyott. Nagyon finom!


Hozzávalók a pudinghoz: 1 csésze tápióka gyöngy, 7,5 dl növényi tej / kókusz, rizs, mandula de lehet a fele tehéntej is /, 1/2 csésze cukor, 1 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 1/2 mokkáskanál só. Citruskrém: 3 db. Meyer citrom, 1 db. narancs, 3 db. kisebb mandarin leve, illetve a narancs reszelt héja, 1 tojás, 3 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 cs. vaníliás cukor, 5-6 kanál cukor, 1 kávéskanál vaj. Díszítéshez: citrom szelet, citromfű.


A növényi tej mixet egy lábosba töltjük, majd beleszórjuk a tápióka gyöngyöt. Elkeverjük és lefedve 1-2 órát pihentetjük, hogy a gyöngyök megduzzadjanak. Mikor letelt az idő, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliát, a tojás sárgáját és a sót. Lassan felmelegítve, néha megkevergetve sűrű pudingot főzünk belőle. Akkor jó, ha kocsonyás az állaga, és a tápióka gyöngyök puhák, duzzadtak. Lefedve langyosra kihűtjük. Mikor kihűlt, a csipet cukorral felvert kemény tojásfehérje habját lazán beleforgatjuk. Míg fő és hűl a tápióka, addig elkészítjük a citruskrémet is. A citrusok kifacsart levét egy kisebb lábosba töltjük, belekeverjük csomómentesen a keményítőt, majd hozzáadjuk a tojást, a narancs reszelt héját, a vaníliás cukrot és a sima kristálycukrot. Elkeverjük, majd lassú tűzön állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. A végén beledobjuk a vajat is. Mikor a citruskrém is kihűlt, kisebb desszertes poharakba lerétegezzük a tápióka pudingot a citrusos krémmel. Citromgerezddel és citromfű levéllel feldíszítve, behűtve tálaljuk.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése