"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. január 4., kedd

~ FŰSZERES CSIRKEMELL KÉKSAJT MÁRTÁSSAL~

 
















Az újévet kezdjük egy nagyon egyszerű főétellel, egy könnyed csirkemell fogással. Egyik kedvenc sajtom a penészes, kék sajt. Sokan írtóznak tőle, pedig egy nagyon zamatos sajt féle, markáns ízzel. Én imádom... Hidegtálon elkerülhetetlen, de mártás formában is nagyszerű sajt. Szinte fél óra alatt elkészíthetjük ezt a főételt mindenféle fakszni nélkül. Mire a rizs megfő, addigra a hús is és a mártás is elkészül. Egy pohár fehérbor nagyon illik hozzá. Így lesz tökéletes...


Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell filé, só, őrölt fekete bors, csirke fűszersó, citrombors, kevés olíva olaj. Mártáshoz: 200 gr. kék sajt, 200 ml. főzőtejszín, 100 ml. fehérbor, 1db. kisebb vöröshagyma, 1 csapott kanál kukorica keményítő, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: kéksajt, petrezselyemzöld, párolt jázmin rizs.


A rizst szitában megmossuk, lecsepegtetjük, majd kevés olíva olajon csikorgósra pirítjuk. Ez után felőntjük másfélszeres vízzel,sózzuk, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Közben a húst megmossuk, szárazra töröljük és nagyobb darabokra felvágjuk. Fűzerezzük és forró serpenyőben, kevés olajjal meglocsolva, mindkét oldalát a húsoknak pirosra megsütjük. Sütés után melegen tartjuk. Egy serpenyőben kevés olíva olajon megsütjük az apró kockákra felvágott hagymát, majd megszórjuk a liszttel. Kevergetve zsemleszínűre lepirítjuk. Hozzá öntjük a bort és a tejszínt. Elkeverjük, majd  belemorzsoljuk a kéksajtot. Addig kevergetjük, míg a sajt elolvad benne és krémessé nem válik a mártásunk. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a rizst tálra halmozzuk, mellé tesszük a hússzeleteket és leöntjük a kéksajtmártással. Szórunk még rá sajtot és petrezselymet. Forrón tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése