"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. december 30., csütörtök

~ HABSZELET VANÍLIA SZÓSSZAL ~






















 


Két ünnep között nincs olyan konyha, ahol ne gyűlne össze jó pár tojásfehérje. Én sosem öntöm ki, egy jólzáródó csavaros üvegben gyűjtésnek inítom, és amikor már van legalább 7-8 darab, akkor megsütöm belőle ezt a habszeletet. A legjobb ha strigulázzuk az üvegben várakozó fehérjéket, így mindig pontos képet kapunk a mennyiségéről. Egy hónapig simán gyűjtögethetjük őket. Semmi bajuk nem lesz, csak arra ügyeljünk, hogy jól zárjuk rá az üvegre a tetejét.
 Puha, fehér piskóta, benne a roppanós aszalt gyümölcsökkel és a selymes vanília szósszal... Egyszerűen mennyei desszert.


Hozzávalók 4 személyre: 6 db. összegyűjtött tojásfehérje + 2 friss, 70 gr. porcukor, 70 gr. liszt, 1 csipet só, 30 gr. olvasztott vaj, 1/2 citrom reszelt héja, 200 gr. vegyes aszalt gyümölcskocka / mazsola, áfonya, sárgabarack, papaya, ananász... /. Vanília szósz: 6 dl. tej, 2 dl. tejszín, 2 tojás sárgája, 5 kanál cukor, 1 csipet só, 3 csapott kanál liszt, 1 kávéskanál vanília esszencia. Tálaláshoz: porcukor.


Az aszalt gyümölcsöket egy tálba szórjuk, majd leöntjük forró vízzel. 20 percig áztatjuk őket, majd leszűrjük és papírtörlőre borítjuk, hogy a felesleges víz leitatódjon róluk. A tojsfehérjéket egy nagy tálba öntjük, majd elkezdjük őket kemény habbá felverni. Félidőben hozzáadjuk a cukrot. Tovább verjük míg fényes, kemény hab lesz belőle. A végén beleszitáljuk a lisztet, óvatosan beleforgatjuk a már kihűlt! olvasztott vajjal és az aszalt gyümölcsökkel. Kivajazunk két kisebb, vagy egy nagyobb őzgerinc sütőformát, liszttel meghintjük és beleöntjük a tésztát. Közepes hőmérsékleten 160 C°-fokon, 35-40 percig, tűpróbáig sütjük a süteményt. Rácson, hagyjuk kihűlni. Míg sül és hűl a sütemény, addig megfőzzük a szószt. A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük kevés kivétellel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát. Felmelegítjük forrásig. A kevés maradék tejben elkeverjük a lisztet, a tojások sárgáját. Mikor a tej majdnem forr, lehúzzuk a tűzről. Kevés forró tejjel kikeverjük a tojássárgájás masszát és utána kevergetve hozzácsurgatjuk a tejhez. Visszahúzzuk a tűzre, majd állandóan kevergetve mártássá főzzük az egészet. A végén egy csipet sót adunk hozzá. Langyosra hűtjük a szószt, kiadagoljuk őket a tálkákba, majd két-két szelet porcuorral meghintett piskótát merítünk el bennük. Természetesen tálalhatjuk úgy is, hogy felszeletelve a süteményt, nyakon öntjük a szósszal. Ez már tányleg csak rajtunk múlik... Minden esetre ez egy nagyon finom desszert, megállja a helyét bármilyen ünnepi alkalomkor. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése