Számtalanszor csináltam kürtöskalácsot és most vettem észre, hogy itt a blogomon még nem is szerepel a receptje. A minap vásárolni voltam és az üzlet előtt sütögették a kürtöskalácsokat. Az illata megcsapta az orromat és azon morfondíroztam, hogy mikor is ettem utoljára?! Nem mostanában... Természetesen parázs felett a legfinomabb, de ilyenkor télen jó az a sütőben is. Leporoltam a receptjét és egy kicsit ünnepi formában, el is készült. Egy karácsonyi reggelin, habos kakaóval a legjobb...
Hozzávalók 8 db. kalácshoz: 600 gr. liszt, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 80 gr. olvasztott tea vaj, 1 citrom reszelt héja, 2/3 kocka friss élesztő, 250 ml. langyos tej. Továbbá: olaj, cukor, fahéj, papír kúp / szülinapi sisak /, alufólia.
A tej felében elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral, majd letakarva megvárjuk míg felfut. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, az olvasztott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a tojásokat, a sót és végül a felfutott élesztős tejet. Hólyagos, simára dagasztjuk ki a tésztát. Akkor jó, ha elválik a tészta a kezünktől és a táltól is. Ez után liszttel meghintjük a tészta tetejét és meleg helyen kb. egy óra alatt, letakarva a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, addig előkészítjük a formákat. A papír sisakokra alufóliát tekerünk és vékonyan beolajozzuk.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett lapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, és elosztjuk 8 egyenlő gombócra.
A gombócokat vékony, ujjnyi vastag hosszú, kb. 80 cm-es kötéllé sodorjuk. Lassan, óvatosan, csiga alakban feltekerjük őket a fóliás papírkúpokra. Lefektetve a kúpokat áthengergetjük, hogy a tésztacsíkok összeérjenek. Olajjal átkenjük a tésztát és fahéjas kristálycukorban átforgatjuk őket.
Így járunk el a többi tésztával is. Mikor elkészült mind, veszünk egy nagy tepsit, sütőpapírt fektetünk rá és rátesszük a kalácsokat. Próbáljuk úgy elhelyezni őket, hogy ne érjenek egymáshoz. Takarjuk le őket egy konyharuhával és 15 percet kelesszük még. A sütőt melegítsük elő 175 °C-fokra. Mikor letelt a második kelesztési idő, betesszük a kalácsokat sülni. Figyelgessük őket, mert a csúcsuk hamarabb fog sülni, érdemes félidőben egy kis darab alufóliával betakarni, nehogy megégjenek. Mikor szép aranybarnára sültek a kalácsok, kivesszük őket, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni. Mikor már nem forróak, leválasztjuk őket a formákról. Frissen, langyosan máris tálaljuk.
Szeretném kérdezni, hogy a fóliát nem kell olajjal bekenni a tészta előtt ?
VálaszTörlésSzia Rebeka!
VálaszTörlésOtt van a leírásban. Lehet elkerülte a figyelmed! Kellemes készülődést!
K.
Ez nagyon ötletes!
VálaszTörlés