"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. április 22., csütörtök

~ MÁKOS GRÍZGOMBÓC VANÍLIAMÁRTÁSSAL~

 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
Gyerekkorom kedvenc eledel volt a tejbegríz. Anno kakaóporral, most csakis fahéjjal. Viszont a tejbegríz nem csak tejben főtt állapotában lehet desszert, hanem másféle aspektusban is remek édesség készülhet belőle. Ha hagyjuk, hogy megdermedjen, formázhatóvá válik és ezerféle burkolattal tehetjük tányérra. Volt, hogy pirult morzsában lett meghempergetve, most viszont gombóccá lett pödörve és mákos köpenyt kapott. Ja, és nem ejtettem szót még a selymes vanília szószról, amin helyet foglaltak ezek a puha és édes gombócok. Ha ettél még finom és harmonikus desszertet, nos ez az...


Hozzávalók 4 személyre: 600 ml. zsíros tej, 120 gr. búzadara, 2 tojás sárgája, 6 csapott kanál cukor, 1/4 mokkáskanál só, 2 evőkanál puha tea vaj. Továbbá: 1/2 bögre darált mák, porcukor. Vanília mártás: 600 ml. tej, 3 tojás sárgája, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 csipet só, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor. 


Első körben a grízt készítjük el. A vaj kivételével az összes többit egy lábosba tesszük és állandó kevergetés közben, sűrűre megfőzzük. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és még melegen belekeverjük a puha vajat. Lefedjük egy frissen tartó fóliával, hogy ne bőrösödjön meg és teljesen kihűtjük. Míg hűl a gríz, addig elkészítjük a vanília mártást. A hozzávalókat egy lábosba tesszük és sűrű, krémes állagot főzünk belőle állandóan kevergetve. A szószt a tálalásig melegen tartjuk. A mákot megdaráljuk és összekeverjük ízlés szerint porcukorral. A masszából vizes kézzel gombócokat készítünk és meghempergetjük őket a darált, porcukros mákban. Tálaláskor vanília mártást teszünk a tányérra, ráültetjük a mákos grízgombócokat és porcukorral megszórva kínáljuk.
 
 
 

 


 

1 megjegyzés: