"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. április 26., hétfő

~ ÉDES TÖLCSÉR ~

 

 

 

 

 

 

 


 

 
 
 
Lassan jön a nyár, lehet házi fagylaltokat készíteni. Viszont ha van fagylalt, akkor bizony tölcsér is kell hozzá. Nem mondom, hogy túl egyszerű mutatvány, de érdemes kipróbálni. Igazi cukrászdai, édes tölcsér íze van. Megérte vele pepecselni, mert nagyon finom. Rutinosnak kell lennie az embernek a készítése közben, mert baromi gyorsan szárad és törik. Viszont ha belejövünk, akkor lehet ráállni a sorozatgyártásra. Most csak a tölcséreket hoztam, de hamarosan meg is lesznek töltve majd. Annyit elárulok, hogy még nem fagyival, hanem valami mással, de ez legyen meglepetés...


Hozzávalók 8 tölcsérhez: 2 tojás fehérje, 1/2 csésze cukor, 1 csipet só, 2-2 kanál olvasztott vaj, víz és tej, 1 mokkáskanál vanília esszencia, 1/2 csésze liszt.


Először a tölcsér massét készítjük el papírból és alufóliából. Szép kúp formája legyen, mert majd erre tekerjük rá a forró tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra. a tojásfehérjéket a cukorral addig keverjük, amíg szép fényes, de folyós massza nem lesz. Ez után hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk. Sűrű, de folyós masszának kell lennie. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd egy kicsi merőkanálla, tojásnyi adag tésztát teszünk a papírra, amit kanállal kb. 15 cm-es körré kenünk el. Csak két adagot csinálunk egyszerre. Kb. 5-8 perc alatt kisütjük a tésztalepényeket. Akkor jó, ha szélei elkezdenek szépen megbarnulni. Ez után jön a neheze, mer most nagyon gyorsan kell dolgoznunk. Egy lapos kiszedővel elválasztjuk a tésztalepényeket a papírtól, majd máris szorosan feltekerjük a fóliás kúpokra. Egy perc alatt megszárad, majd lehúzzuk őket a formákról. Ezt addig folytatjuk, amíg az alapanyag tart. Kb. 8 tölcsérre elég ez az adag. A kész tölcséreket száraz helyen tároljuk a felhasználásig. 



 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése