"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. november 1., vasárnap

~ SALZBURGI GALUSKA ~

 


 

 

 

 

Az osztrákok egyik kedvenc desszertje a Salzburg Nockerl, vagyis a salzburgi galuska. Hogy miért éppen galuska, azt nem tudom, de valószínűleg a formája miatt. Mert valóban egy hatalmas galuska, de tényleg... Pofon egyszerű desszert és mégis nagyon különleges. Az az édeskés puha piskótás hab, azzal a fanyar lekvárral ami alatta elterül, hát valóban egy álom. Amint kisül, nem is kell más hozzá csak két kanál vagy villa és máris kikanalazhatjuk a forró tálból. Mennyei desszert! Ajánlom megkóstolni...


Hozzávalók 4 személyre: 5 friss tojás, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, 1 kanál puha vaj, 5 kanál tej, 5 kanál pikáns baracklekvár. Tetejére: porcukor.


Egy közepes ovális kerámia tálat kikenünk a vajjal, majd beleöntjük a tejet és rákanalazzuk a lekvárt. Ezzel meg is ágyaztunk a galuskáknak. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni és amikor már jó kemény, akkor belekeverjük a cukrot is. A cukros habba tesszük a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a lisztet is. Sima fakanállal, óvatos laza mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük meg, összeforgatjuk az egészet. Nem szabad gyorsan keverni, mert akkor a hab összeesik és nem lesz szép magas a galuskánk. A piskótahabból négy nagy halmot teszünk a lekváros sütőtálba, majd előmelegített sütőbe toljuk a desszertet. 180 °C-fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a galuskákat. Porcukorral meghintve máris tálalhatjuk. Aki szereti, még több lekvárral is eheti. Nagyon könnyed és finom desszert.

 


1 megjegyzés: