"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. november 14., szombat

~ ROPOGÓS KENYÉR KARIKA ~

 

 
 

 
 

 
 
 
 
 

 
 
Finom, ropogós borkorcsolya, ez a kenyér karika. Borozgatós, beszélgetős esték egyik legjobb résztvevője. Szeretem a frissen sült kenyér ropogós serclijét, ami szinte csak héjából áll, ezzel is emlékezve apukámra, aki szintén oda volt a kenyércsücsökért. Mindig elfeleztük, hagyomány volt. Amúgy semmi extra nincs a tésztáját illetően, mivel liszt, víz, olaj és élesztő keveréke, némi sóval. Most került bele egy kanál chia mag is... A gyors gyökérkenyerem receptje ez, csak a formázása lett más. Ha nem akarjuk, hogy annyira ropogós legyen és legyen a karikának bélzete is, akkor dundibb formákat gyártunk, nem vékonyítjuk el annyira.
 

Hozzávalók: 300 gr. liszt, kb. 200 ml langyos víz, 1/3 kocka friss élesztő, 1 csapott kanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 kanál olaj, 1 evőkanál chia mag.
 
 
Minden hozzávalót a tálba szórunk, a vízben elkeverjük az élesztőt, majd fakanállal összeállítjuk a tésztát. Kézzel simára kidolgozzuk, majd letakarva egy bő fél órát kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk a tésztát 9 darabra. A darabokból gombócokat pödrünk, majd a gombócok közepét kilyukasztva, ovális karikákat formázunk. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és forró sütőbe tolva, 180 C°-fokon megsütjük őket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése