"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. december 6., szerda

~ TÖRÖKMÉZ ~












Gyerekkorom egyik kedvenc vásári finomsága. És amellett, hogy szeretem ha meglátom rögtön Apukám jut róla az eszembe. Imádta! Persze ez nem olyan magas és recsegős mint amit a bazárokban lehet kapni, de ízében viszont ugyan az és jó ropogós. Téli esték kiváltságos ropogtatni valója. Egy-két elmajszolt kocka, egy finom kávé és máris meg van a "bekuckózos fíling" a téli estékre. Baromi egyszerű elkészíteni és ha celofánba kerül egy szalaggal átkötve, akkor máris készen van egy apró csomag gasztro-ajándék.
Így készül: Törökméz... 


Hozzávalók: 2 csésze cukor, 4 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só.


A sütőpor kivételével mindent beteszünk egy kisebb lábosba, majd elkezdjük felmelegíteni az egészet. Kevergetve addig főzzük, míg felhabzik és kap egy aranysárga színt a keverékünk. Mikor készen van, lehúzzuk a tűzről és fakanállal intenzíven kevergetve, hozzáadjuk a sütőport. Gyorsan felhabzik és bársonyos lesz. Alaposan kikeverjük és máris beleöntjük egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy edénybe. Minék kisebb a tál mérete, annál magasabb lesz a törökmézünk. 1/2 -1 órát állni hagyjuk, majd egy éles kés segítségével széttördeljük kellő méretű darabkákra. Az ínyencek még étcsokoládéba is bemárthatják. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése