"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. december 1., péntek

~ MARINÁLT DÉLI TŐKEGOMBA ~













Sosem marináltam még semmit, így kipróbáltam, méghozzá gombával. A szokásos havi gombaszállítmány most déli tőkegombát rejtett, aminek nagyon megörültem, mert ez egy különleges és finom  gombafajta. Hasonlít a vargányához, de egy kissé borsosabb az íze. Puha fák kérgén terem, júniustól késő őszig. Az apró csokrokban termő gomba kalapja szép barna színű és bársonyos, az illata pedig az ősz erdőt igézi. Főételként vagy köretként szokták elkészíteni. Most borecetben végezte sok fűszer kíséretében. Gondoltam, Karácsonykor jó lesz majd a sültek mellé különleges kísérőként. 2-3 hét az érlelési ideje... Eredeti recept itt: http://kifoztuk.hu/


Hozzávalók: 500 gr. déli tőkegomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 evőkanál színes bors keverék, 1 evőkanál mustármag, 4-5 szem borókabogyó, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 100 ml fehér borecet, 100 ml. fehérbor, 100 ml víz.


A gombát leöblítjük, száráról levágjuk a gyökérrészt. A hagymát szálasra, a fokhagymát vékony karikákra felvágjuk. Egy lábosba tesszük a gombát a hagymákkal, megsózzuk és 5 perc alatt előfőzzük. Közben egy kisebb lábosba töltjük a kimért vizet, a borecetet, a bort, majd hozzáadjuk a fűszereket és felforraljuk. Az előpárolt hagymás gombát leszűrjük és elosztjuk két üvegbe. Melegen rámerjük a páclevet, majd a tetejére kevés oliva olajat öntünk. Szorosan lezárjuk az üvegeket és 2-3 hétig érleljük. Sült húsok mellé kiváló kísérő.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése