"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. december 27., szerda

~ FRANCIA KRÉMES DESSZERT ~












A Karácsonyi nagy trakta és a sok bejgli után különösen üdítően hat egy könnyed, poharas desszert. Mondjuk egy Francia krémes, pohárban tálalva. Egyáltalán nem munkaigényes, úgy hogy hamar összedobható. Karácsony második napján, amikor vége lett a vendégfogadásnak és bőven maradt az ünnepi étkekből, szinte a konyha közelébe se kellett mennem. Viszont, hogy valami új ízt csempésszek a " délutáni bekuporodós, nézzünk meg egy filmet, közben világít a karácsonyfa és pislákol egy gyertya" c. élethelyzethez, elkészítettem ezt a poharas desszertet. Hirtelen ötletből jött és végül mindenkinél telitalálat is lett. Éppen olyan jó volt, mintha szeletben ettük volna...

 
Hozzávalók 6 kehelyhez: 4 tojás, 400 ml. tej, 100 gr. cukor, 25 gr. liszt, 1 kávéskanál zselatin, 1 csipet só, 1 kávéskanál vanília esszencia, 250 gr. tejszín, 1/2 csomag fagyos leveles tészta, porcukor a szóráshoz.


Először a leveles tésztát sütjük meg. A még fagyos leveles tésztát egy éles késsel vágjuk ketté, hiszen csak a felére lesz szükségünk. A megmaradt részt csomagoljuk be és tegyük vissza a fagyasztóba, később másra felhasználhatjuk majd. A tésztát az éles késsel vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra és a fagyos tésztacsíkokat tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Borzoljuk szét, hogy ne nagyon tapadjanak egymáshoz. Süssük meg 220 °C-fokon jó pirosra, ropogósra. A kisült tésztacsíkok egyharmadát osszuk el a poharak aljába. Míg sül és hűl a tészta, addig elkezdjük megfőzni a krémet is. A tojásokat válasszuk széjjel, a sárgájákat tegyük egy kisebb lábosba és mérjük hozzá a tejet, a lisztet, a fele mennyiségű cukrot, a csipet sót, a vaníliát és a zselatint. Habverővel keverjük csomómentesre, majd melegítsük fel lassan, és főzzük óvatosan, hogy besűrűsödjön krémessé. Ne forraljuk fel! Ha elkészült a krém, verjük fel a tojásfehérjéket a maradék cukorral és kanalanként keverjük a tojáshabot a sárga krémbe. A kész krémet osszuk el a poharakba, tegyünk a tetejére a tésztacsíkokból majd a végén jöhet rá a felvert tejszínhab is. A tejszín tetejére is tegyünk a roppanós tésztából, majd szórjunk rá egy kevés porcukrot is. A kész desszerteket tálalásig hűtsük be. Izgalmas és finom desszert!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése