"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. december 19., kedd

~ CITROMOS MÁKOS TORTÁCSKA ~
















Nem tudom miért, de nekem nem csak a dió és a mák íze kerül kapcsolatba a Karácsonnyal, hanem a friss citromé is. Szeretem a savanykás-fanyar ízét, mind desszertekben, mind krémekben egyaránt. Ünnepekkor elég sok és nehéz ételeket fogyasztunk, szerintem egy ilyen könnyed desszert igazán belefér az ételsor végére. Nem nagy adag, éppen csak annyi ami felteszi a koronát az ízorgia végére. A lágyan krémes töltelék és a puha mákos piskóta remek egyveleget alkot a tejszínes habsipka alatt. 


Hozzávalók 6 tortácskához: 2 tojás, 60-60 gr. cukor és liszt, 1 mokkáskanálnyi sütőpor, 2 kanál víz, 1 csipet só, 1 evőkanál szemes mák. Krémhez: 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 4 evőkanál cukor, 150 ml víz, 40 gr. étkezési keményítő, 200 gr. mascarpone. Habhoz: 200 ml. tejszín, 50 gr. mascarpone. Díszítéshez: 1 kávéskanálnyi szemes mák.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket eg csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet, a sütőport és a kanálnyi mákot. Kikeverjük a piskótatésztát, majd a végén lazán belekeverjük a fehérjehabot is. Egy kisebb, kb. 20 x 20 cm-es sütőtálba sütőpapírt fektetünk, majd a piskótamasszát egyenletesen belesimítva, az előmelegített 175 °C-fokos sütőbe tesszük sülni. Kb. 10-15 perc alatt világosra megsütjük a tésztát. Sütés után teljesen kihűtjük. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. A citromok levét kinyomjuk, átszűrjük és egy lábosba töltjük. Hozzáadunk 100 gr. vizet, a kimért cukrot és az egyik citrom lereszelt héját is. Felfőzzük. Míg melegszik a citromos alap, addig a maradék 50 gr. vízben elkeverjük az étkezési keményítőt csomómentesre, majd a felforrt alapba habverővel belekeverjük és sűrűre megfőzzük. A citromos alapot teljesen kihűtjük, majd a mascarpone krémmel habosra kikeverjük. A kész krémet a kihűlt piskótára kenjük és egy órára betesszük a hűtőbe dermedni. Mikor megdermedt a sütemény, kissé vizezett, kb. 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk a tortácskákat. Természetesen aki nem akar bajlódni a kiszúrással, az vágja fel egyszerűen kisebb sütemény kockákra. Végül a tejszínben elkeverjük a mascarpone sajtot, majd kemény habot verünk belőle. Csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a krémek tetejére, majd kevés mákkal megszórjuk a tortácskák tetejét. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése