"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. március 4., szombat

~ BUKTA ~












Aki ismeri a blogomat, az már megszokhatta tőlem, hogy hétvégéken néha előrukkolok valami kelt tésztával... Hol édessel, hol sóssal. Éppen mikor milyen kedvem van, és persze amit kér a család... Mivel kiflivel tele volt tároló, így édesre került a sor. Méghozzá buktára. Már nagyon régen sütöttem, nem is emlékszem, hogy mikor. Gyorsan kapott is egy posztot a konyhámban, mert ha jól emlékszem nincs még megemlítve. Pedig ez egy olyan tipikus "nagymamás" eleség, hogy igazán megérdemelt egy bejegyzést... Egy csupor tejjel finom reggeli, vagy uzsonna lehet. Alig tudtuk kivárni, hogy kihűljön... 


Hozzávalók 12-14 közepes buktához: 1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só. Töltelék: lekvár / sütésálló ha van, ez nem folyik ki.../ Kenéshez: 2-3 kanál olvasztott vaj, 1 tojás sárgája. Tálaláshoz: porcukor.


A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. Mindegyik tésztadarabból egy gombócot készítünk. A gombócokat ovális lappá nyújtjuk majd ez egyik végére hosszában teszünk egy adag lekvárt. A széleket behajtjuk, majd felgöngyöljük bukta formára. Minél sűrűbb a lekvárunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem fog kifolyni sülés közben...






A kész buktákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük hézagosan, hogy legyen helyük még kelni. A buktaközöket olvasztott vajjal kenjük le, hogy sütés után szépen elváljanak majd egymástól a bukták. Letakarjuk a tepsit és addig kelesztjük, míg össze nem érnek.




Mikor ismét keltek a bukták, a sütőt előmelegítjük 180 °C -ra. A tojás sárgájával lekenjük a tetejüket és máris mehetnek a sütőbe sülni. Mikor szép aranybarnára sülnek a bukták, akkor kivesszük a tepsit és langyosra kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése