"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. március 5., vasárnap

~ TÁRKONYOS ZÖLDSÉGLEVES FÜRJTOJÁSSAL ~













Amikor már álmodból felkeltve is csukott szemmel főzöl, akkor biztos, hogy az valakinek a kedvenc étele... Igen, így vagyok ezzel a ripsz-ropsz levessel, ami hetek óta favoritja a leányzómnak. Szombat este hét óra: - Anya...., kérhetek tőled valamit? ...éspedig? - Főzöl olyan izé levest?! ... miért is ne, az izéket nagyon szeretjük és elvégre hamar meg is van. És akkor a lelkiismeretes anya, feláll a fotölyből és kést vesz a kezébe, zöldséget aprítani... Na, így megy ez nálunk, az esti leves főzés... Persze azt is meg kell említenem, hogy van ennek a levesnek egy speciális hozzávalója, az Erdélyből kapott, és nagy becsben tartott ecetes tárkony, ami végülis megadja a bukéját ennek az áldott lének. Azt hiszem nyáron az lesz az első dolgom, hogy készítek én is pár üveg ecetes tárkonyt, hát ne kelljen már spórolni vele az év másik felében sem...


Hozzávalók: 1 fej lila hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 nagy sárgarépa, 1/4 zeller, 1 nagy fehérrépa, 2 db. közepes burgonya, 1 tálka zöldborsó. Továbbá: 1 evőkanál ecetes tárkony, 2,5 dl. tejföl, 1 kanál liszt, só, bors, kurkuma, fürjtojás, petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve. Galuskához: 1 tojás, 2-3 kanál liszt.


A hagymát apróra felvágjuk és az olajon megdinszteljük. A répákat és a burgonyát apróra felkockázzuk, majd a borsóval együtt a hagymára szórjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával és egy kevés vizet aláöntve, lefedve majdnem puhára pároljuk a zöldségeket. Míg párolódik a zöldségalap, addig a tejfölben elkeverjük a lisztet és a vágott ecetes tárkonyt. A galuskához pedig a tojás elkeverjük a liszttel. Mikor a zöldségek már majd nem teljesen puhák, felöntjük az alapot kb. 1,5 l vízzel és felforraljuk. Utána ízesítjük a levest sóval és borssal. A végén behabarjuk a tárkonyos tejföllel, kiskanállal beleszaggatjuk a galuskákat és készre főzzük a levest. Tálaláskor citromlével, tejföllel, főtt fürjtojással és vágott petrezselyemmel adjuk asztalra a tartalmas levest.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése