"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. március 8., szerda

~ SOMLÓI KOCKA ~














Anita / Tücsökbogár / oldalán láttam meg ezt a Somlói változatot, szerintem van már vagy 5 éve. Na, azóta akartam megsütni, de mindig elé tolakodott valami más finomság. Végre felvirradt ez a nap is, hogy sorra kerülhetett. Minő boldogság... Szóval kipipálhatom ezt is. Kár volt ennyit várakoztatni, mert egy szuper recept. Köszi, Anita. Frappánsan leírva, egyszerűen és nagyszerűen. Véletlenül néztem rá az órára, hogy mikor kezdtem neki és mikor is fejeztem be... Kereken 75 perc alatt készült el. Szerintem nem vészes és egy igazán csodás sütemény lett belőle. A csokimáz is eszméletlen jó, úgy hogy kitűnő eredménnyel végzett az egész. Bemásolom a receptjét, mert szóról-szóra úgy készült... A leírás kissé hosszú, de nem annyira bonyolult.


Hozzávalók a sima piskóta laphoz:
2 tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál liszt

   
Hozzávalók a diós piskótához:
2 tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál liszt

2 evőkanál dió



Hozzávalók a kakaós piskótához:


2 tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó



  A cukorsziruphoz:

2 dl víz

15 dkg cukor

1 kezeletlen narancs héja

1 kezeletlen citrom héja

1-2 evőkanál jamaicai rum



A krémhez:

6 dl tej

10 dkg vaníliás pudingpor

10 dkg cukor

4 tojás

1 evőkanál vaníliakivonat



Továbbá:

10 dkg darált dió

10 dkg rumba áztatott mazsola



A csokoládéöntethez:

4 dl tej

6 dkg kakaó

10 dkg étcsokoládé

10 dkg cukor

4 dkg liszt

1/2 dl jamaicai rum

1 evőkanál olaj



Tálaláshoz: 

5 dl tejszínből felvert hab
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütőpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük. 




Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihűtjük. 



A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgőz fölé téve sűrű krémmé főzzük. Amikor besűrűsödik a krém, még pár percig tovább kell főzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gőzről levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük. 



Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sűrűségű hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gőzről és félre tesszük.
Amikor a piskóták kihűltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával. 



 Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával. 
 


Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése