"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. február 7., kedd

~ NIGÉRIAI PUFF-PUFF ~







Azt gondolná az ember, hogy nincs új a nap alatt fánk ügyben sem. Pedig lám-lám mégis... Erre a gyöngyszemre, a Pinteresten találtam rá. Nyugat-Afrikában, főleg Nigériában és Ghánában őshonos ez a Puff-puff nevezetű fánk ... Nevét pedig onnan kapta, hogy amikor kel a tészta, az élesztőtől puffogva távozik belőle a levegő, az apró lyukakon keresztül. Gyereknek, felnőttnek egyaránt kedvence olyannyira, hogy még az utcán is sütögetik, hiszen csekély hozzávalóval készül. Mindössze liszt, cukor, élesztő, víz és egy csipet fűszer kell hozzá. Túl sok eszközhasználatot sem igényel, hiszen egy tál, egy kanál és egy serpenyő is elég neki. A fűszer amit kedvünkre adhatunk hozzá az a szerecsendió,  a fahéj, a csokoládé vagy esetleg a vanília. Azért elég viccesen hangoznék, ha itthon nálunk rendelnénk egy étteremben egy nagy adag fánkot: - Pincér, kérnék egy adag puff-puff-ot...! Biztos néznének ránk értetlenül... Viszont a mókás név egy nagyon finom fánkot takar. Kívül ropogós, belül pedig puha, lyukacsos. Egy gyors csokiöntettel maga a megtestesült bűnbe esés... Szerintem próbáld ki!

 Hozzávalók: 380 gr. liszt, 1 csomag élesztő granulátum, 78 gr. cukor, 3 dl meleg víz, 1/2 mokkáskanál só, 1 csipet szerecsendió. Sütéshez: olaj. Tálaláshoz: porcukor, lekvár, vagy csokoládémártás.

 A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd kevergetve hozzáöntjük a meleg vizet. Kanállal alaposan kikeverjük az egészet. Olyan állagának kell lennie mint egy galuska tésztának. Először fóliával, majd konyharuhával takarjuk le a tálat. Kb. 45 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Onnan látjuk, hogy megkelt, hogy buborékok vannak a tetején és ha megmozdítjuk, puffogni kezd néhány helyen. Egy mélyebb serpenyőbe olajat melegítünk, majd kiskanalak segítségével diónyi gombócokat engedünk a forró olajba. Néhányszor megfordítva, aranybarnára sütjük ki a fánkocskákat. Mikor megsültek, konyhai papírtörlőre szedjük ki őket. Porcukorral, lekvárral vagy csokoládéöntettel tálaljuk.

Csokoládémártás: 2 dl tej, 2 evőkanál keserű kakaópor, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 csipet fahéj, 1 csapott kávéskanál étkezési keményítő + 2 evőkanál víz

A tejben elkeverjük a hozzávalókat,majd lassú tűzön mártást főzünk belőle. Letakarva,melegen tartjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése