"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. február 20., hétfő

~ KÁVÉS-CSOKOLÁDÉS KEKSZTORTA ~














A legjobb dolog ami a vajas keksszel történhet az az, hogy ha bekenjük jó sok csokoládé krémmel és lerakosgatjuk őket szépen egymás tetejére... Így lesz belőle egy fain torta. Egy gond van ezzel a tortával, illetve bocsánat, kettő: hogy nagyon finom és hogy, kell rá várni egy napot. Igen, sajnos csak másnap ehető a puhulás végett... De ha készítés közben sűrűn kóstolgatjuk a krémjét, akkor talán kibírjuk másnapig. Utána pedig "mosom kezeim" az elmaradt diéta miatt.... Isteni!


Hozzávalók a krémhez: 4 db tojás, 160 gr cukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 100 gr. étcsokoládé, 4 kanál keserű kakaópor, 150 gr. vaj, 1 csipet tonkabab reszelék /elmaradhat, helyette mehet bele egy kis fahéj /, 2 csomag vajas keksz / 500 gr. /, 2 dl. fekete kávé. Tálaláshoz: 2 kanál apróra vágott étcsokoládé, kevés kakaópor.


Először a krémet készítjük el. Egy kisebb lábast vízgőz fölé helyezünk és alatta felforraljuk a vizet. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, majd habverővel felhabosítjuk. Utána hozzáadjuk a csokoládét, a 2 kanál keserű kakaóport is és kevergetve besűrítjük az egészet. Ez legalább negyed óra. Akkor jó az állaga, ha belemártunk egy kanalat és hátoldalát szépen, sűrűn bevonja a krém és szinte le sem folyik róla. Ekkor levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Ha hideg a csokikrém beletesszük a vajat és a tonkababot/ fahéjat, majd felhabosítjuk egészet. Ez után összeállítjuk a tortát. Egy tálcára frissen tartó fóliát teszünk és lerakunk kettesével 8 db. kekszet. Az egészet bekenjük egyenletesen csokikrémmel. Ez után megint keksz réteg jön, csak ezeket a kekszeket már megmártjuk a lefőtt fekete kávéban. Majd csokikrém és megint keksz. 6 réteg legyen a keksz. Végül a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát is. Nem kell simára, jó ha rusztikus, egyenetlen az egész. Hidegre tesszük és egy egész éjszakát pihentetjük, hogy a keksz megpuhuljon a krémtől. Másnap megszórjuk a tortát a vágott csokidarabokkal és egy kevés keserű kakaóporral. Szeletekre vágva tálaljuk.







2 megjegyzés: