"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. szeptember 15., csütörtök

~ SAMOA SZELET ~














Igazi tömény, ropogós kekszféleség a Samoa... Nem édes egyáltalán, de mégis ütős sütemény. Van benne minden: mandula, kókusz, mogyoró, csokoládé, na és egy kis karamellás cukorka is. Amerikában nagy keletje van, Samoa Cookie bars néven fut. Nagyon sokféle képen készítik, van aki süti, van aki nem. Ez egy fúziós recept, mert több receptből tettem össze, válogatva a Pinterest kínálatából. Mivel mostanában nagyon beváltak a morzsás alapú tészták, ehhez is azt választottam. Nem kellett gyúrni és nyújtani a tésztáját, csak egyszerűen beleszórni a tepsibe. A tölteléke is pofon egyszerű, tehát időkímélő az egész. Aki szereti a morzsás sütiket, annak biztos nagyon az ínyére lesz. Fémdobozban eláll, főleg ha marad belőle...

Hozzávalók: 26 dkg tönköly fehér búzaliszt, 10 dkg puha tea vaj, 1 csipet só, 3 kanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál tej. Töltelék: 1 zacskó tejkaramella cukorka / puha, morzsolható /, 10 dkg mandulapehely, 1 csésze kókuszreszelék, 1 csésze sótlan, pörkölt amerikai mogyoró, 2 kanál tejszín. Díszítéshez: 5 dkg ét csokoládé.

A tésztához a lisztet tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejet. Villával vizes homok állagúra keverjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 15 x 25 cm-es tepsit és a morzsát beleszórjuk.




Egy kanál segítségével lenyomkodjuk a morzsát simára.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a tészta lapot sülni. Kb. 20-25 perc alatt pirulásig sütjük benne a kekszes alapot. kihűtjük. 




Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A kókuszt és a mandulapelyhet egy serpenyőbe tesszük és kevergetve zsemleszínűre megpirítjuk.  Félre tesszük. A karamellás cukorkákat egy kisebb lábosba morzsoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Villával addig kevergetjük, szétnyomkodjuk, amíg fényes folyékony anyaggá nem válik. A kész karamellt a pirított mandulás kókuszra öntjük. 






 A végén hozzászórjuk a mogyorót is és elkeverjük benne. 




A kész masszát a kihűlt keksz alapra kanalazzuk, elsimítjuk, majd rányomkodjuk. A tetejére szórhatunk még egy kevés mogyorót...






A csokoládét megolvasztjuk és vékony sugárban, szálkásan a süteményre csorgatjuk. A kész sütit a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor megkeményedett a tetején a töltelék, egy éles késsel felkockázzuk és úgy kínáljuk. Nagyon finom!





3 megjegyzés:

  1. Kedves Krisz!
    A csészés mértékekkel mindig bajban vagyok, ahány csésze annyiféle mérték. A 10 dkg mandulapehelyhez mennyi kókuszreszelék és mennyi mogyorót tegyünk? Köszönettel, J. Tünde

    VálaszTörlés