"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. szeptember 1., csütörtök

~ SAJTOS LEVELES RÚD ~













Sokszor sütök pogácsát, főleg télen. Rengeteg pogácsa recept szerepel a blogomban, viszont sajtos rúd az kevésbé... Találtam egy remekül kinéző receptet a Házias konyha oldalán, ami nagyon megtetszett, gondoltam meleg idő ide vagy oda, megsütöm. A hajtogatása sem a megszokott módon történik, számomra elég érdekesen, és már ez is felkeltette az érdeklődésemet... Jó volt a tésztájával dolgozni, különösen jó a textúrája az egésznek. Rugalmas, buborékos és remekül nyújtható. Szóval szuper recept, megtartom. Az eredmény pedig magáért beszél, úgy mond: tökéletes uzsonna alap.

Hozzávalók: 1/2 kg tönköly fehér búzaliszt, 3 dkg friss élesztő, 20 dkg langyos víz, 120 gr. tejföl, 1 kanál olaj, 2 teáskanál só és cukor. Továbbá: 10 dkg vaj / nem margarin! /, 20 dkg reszelt Trappista sajt. 

A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk, kinyújtjuk egy jó nagy téglalappá és a puha vajjal megkenjük a tészta tetejét. Éles késsel bevágjuk kereszt alakzatban.






Először a tészta négy sarkát hajtjuk középre, azután mehet rá az alsó és a felső lap is. Így egy dundi halmot kell, hogy kapjunk.






Letakarjuk egy konyharuhával és 15 percet pihentetjük. Mikor pihent a tészta, újra téglalappá nyújtjuk ki, de már nem kenjük meg, csak ugyan úgy kereszt alakban megvágjuk és összehajtogatjuk ahogy az előbb is tettük. Ismét letakarjuk, és hagyjuk 15 percet kelni. Mikor pihent a tészta, 1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy éles késsel, 3 ujjnyi széles csíkokra vágjuk fel. A stanglikat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojássárgájával és reszelt sajtot szórunk rá.




 A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a stanglikat sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük őket. Egy pohár tejjel kiváló uzsonna lehet.





4 megjegyzés:

  1. Szia. Ne haragudj, hogy ide írok. Egy régebbi receptedet keresem, de nem találom. Édes chiliszósz amiben képia paprika is van. Próbáltam több szóra keresni, de nincs köztük. Tudnál nekem segíteni hol találhatom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy emlékszem, hogy az csilizselé néven keringett a gasztroblogok közt :)

      Törlés
    2. Ha a blogger nem találná :)
      http://www.videkize.hu/olvasoi_receptek?kepid=40

      Törlés
  2. Mónika, köszönöm a segítséget, remélem Kriszti ezt kereste... :o)

    VálaszTörlés