"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 28., vasárnap

~ ÁFONYAZSELÉS KOCKA ~














Van már jó néhány áfonyás sütemény recept a blogomon, de mindig találok egyet, amit muszáj megtartani az utókor számára. Általában az áfonyát, ha süteményről van szó, a túróval párosítom. Szerintem baromi jól összeillenek és tökéletesen kiegészítik egymást. Amikor pár héttel ezelőtt Erdélyben jártam, ott kaptam egy nagy üveg áfonya dzsemet egy kedves idős nénikétől, Viki nénitől. A maga kilencven évével rakta el saját kezűleg. Nagy becsben tartom, mert nagyon finom és különleges számomra. Hogy ne csak a vajas kenyérre jusson ebből a finom lekvárból, csempésztem belőle pár kanállal ebbe túrós süteménybe is. Sütni nem kell, ezért elég könnyű elkészíteni. Ha van friss áfonyád és lekvár is hozzá, készítsd el, nem fogod megbánni... Igazi nyári sütemény.


Hozzávalók: babapiskóta, 1/2 csésze tej, 1/2 kg friss túró, 25 dkg mascarpone, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1/2 citrom reszelt héja, 5-6 evőkanál porcukor. Zseléhez: 5-6 evőkanál áfonyadzsem, 1 evőkanál por zselatin, 1/2 dl víz. Továbbá:  2,5 dl tejszín, 1 csésze friss áfonya, citromfű levél.


 Veszünk egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit, amit kibélelünk folpakkal. A babapiskótát a tejben megforgatjuk és kirakjuk vele a tepsi alját. Utána az áfonyazselét készítjük el, mert annak egy kicsit hűlnie kell... A zselatint a vízben elkeverjük és megvárjuk, míg megduzzad. Addig az áfonyadzsemet egy kisebb lábosba töltjük és elkezdjük felmelegíteni. Forrnia nem kell... Mikor már elég meleg, hozzáadjuk a megduzzadt zselét és elkeverjük benne. Botmixerrel simára pürésítjük. Félre tesszük, hogy lehűljön. Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a cukrokat és a citromlevet a reszelt héjával és habosra keverjük az egészet. A kész krémet a piskótára kenjük. A lehűlt áfonyazselét a túróra kanalazzuk, 2 kanállal meghagyunk belőle, majd betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Míg dermed a zselé, addig felverjük a tejszínt habbá. A dermedt zselatinra halmozzuk a tejszínhabot, áthúzzuk a tetejét a félretett zselével és megszórjuk a süteményt friss áfonyával. Tálalásig behűtjük. Citromfű levéllel feldíszítve kínáljuk.





3 megjegyzés:

  1. schon alleine die BILDER schaun schon so LECKER aus,,,,

    wünsche noch einen schönen ABEND
    BIS bald die BIRGTI aus TIROL

    VálaszTörlés
  2. Szuperek a receptek és képeid mindig nagyon igényesek! Gyakran benézek hozzád, de most nem recept miatt kérdezlek, hanem azért, hogy megkérdezzem a főlapodon felül lévő három kis kép közül a középsőn látható csésze+csészealj honnan van neked? Kapható esetleg valahol, vagy tudsz róla valamit, hogy honnan került hozzád? Imádom az ilyen csészéket, gyűjtöm is, örülnék ha tudnál ebben segíteni. Előre is köszönöm: Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A középső fotót már régen találtam azt hiszem a Pinteresten, de már nem emlékszem biztosan. Kellett egy nagyon világos kék kompozíció ami beleillett a fotóim közé. De amúgy hasonló csészét láttam a vaterán is. Anyagot hasonlót meg találsz Voilá méterárú boltokban.

      Törlés