Van már jó néhány áfonyás
sütemény recept a blogomon, de mindig találok egyet, amit muszáj megtartani az
utókor számára. Általában az áfonyát, ha süteményről van szó, a
túróval
párosítom.
Szerintem baromi jól összeillenek
és tökéletesen
kiegészítik
egymást. Amikor pár héttel ezelőtt Erdélyben
jártam, ott kaptam egy nagy üveg áfonya
dzsemet egy kedves idős nénikétől, Viki nénitől. A maga kilencven évével
rakta el saját kezűleg. Nagy becsben tartom,
mert nagyon finom és különleges
számomra. Hogy ne csak a vajas
kenyérre jusson ebből a
finom lekvárból,
csempésztem belőle pár
kanállal ebbe túrós süteménybe
is. Sütni nem kell, ezért
elég könnyű elkészíteni.
Ha van friss áfonyád és
lekvár is hozzá, készítsd
el, nem fogod megbánni... Igazi nyári sütemény.
Hozzávalók:
babapiskóta, 1/2 csésze tej, 1/2 kg friss túró, 25 dkg mascarpone, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1/2 citrom reszelt héja, 5-6 evőkanál
porcukor. Zseléhez: 5-6 evőkanál áfonyadzsem,
1 evőkanál
por zselatin, 1/2 dl víz. Továbbá: 2,5 dl tejszín, 1 csésze friss
áfonya, citromfű levél.
Veszünk egy kb. 20 x
20 cm-es tepsit, amit kibélelünk folpakkal. A babapiskótát a tejben
megforgatjuk és kirakjuk vele a tepsi alját. Utána az áfonyazselét készítjük
el, mert annak egy kicsit hűlnie
kell... A zselatint a vízben elkeverjük és megvárjuk, míg megduzzad. Addig az
áfonyadzsemet egy kisebb lábosba töltjük és elkezdjük felmelegíteni. Forrnia
nem kell... Mikor már elég meleg, hozzáadjuk a megduzzadt zselét és elkeverjük
benne. Botmixerrel simára pürésítjük. Félre tesszük, hogy lehűljön.
Egy tálba tesszük a
túrót, a
mascarponét, a cukrokat és a
citromlevet a reszelt héjával és
habosra keverjük az egészet.
A kész krémet
a piskótára
kenjük. A lehűlt áfonyazselét a
túróra
kanalazzuk, 2 kanállal meghagyunk belőle, majd betesszük a
hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Míg dermed a zselé,
addig felverjük a tejszínt
habbá. A dermedt zselatinra
halmozzuk a tejszínhabot, áthúzzuk
a tetejét a félretett
zselével és megszórjuk a süteményt friss áfonyával. Tálalásig behűtjük.
Citromfű levéllel
feldíszítve
kínáljuk.
schon alleine die BILDER schaun schon so LECKER aus,,,,
VálaszTörléswünsche noch einen schönen ABEND
BIS bald die BIRGTI aus TIROL
Szuperek a receptek és képeid mindig nagyon igényesek! Gyakran benézek hozzád, de most nem recept miatt kérdezlek, hanem azért, hogy megkérdezzem a főlapodon felül lévő három kis kép közül a középsőn látható csésze+csészealj honnan van neked? Kapható esetleg valahol, vagy tudsz róla valamit, hogy honnan került hozzád? Imádom az ilyen csészéket, gyűjtöm is, örülnék ha tudnál ebben segíteni. Előre is köszönöm: Anikó
VálaszTörlésA középső fotót már régen találtam azt hiszem a Pinteresten, de már nem emlékszem biztosan. Kellett egy nagyon világos kék kompozíció ami beleillett a fotóim közé. De amúgy hasonló csészét láttam a vaterán is. Anyagot hasonlót meg találsz Voilá méterárú boltokban.
Törlés